Raed Arafat: ”Totuși, România nu este în cea mai proastă situație din Europa”. Când se renunță la restricții

655

România nu se află în cea mai proastă situație din Europa!

Măsurile de relaxare nu vor fi luate nici după expirarea celor 30 de zile de restricții naționale dacă nu se va vedea o scădere semnificativă a îmbolnăvirilor, spune Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a explicat la Știrile PRO TV de ce s-au închis școlile, în condițiile în care rata de infectare în rândul elevilor și profesorilor este de sub 1%, după cum a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

”Pentru că vorbim aici despre elevii care s-au diagnosticat, dar mai sunt elevii are transmit, care nu sunt simptomatici, despre care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar îi pot infecta pe alții.

Aceasta este una din deciziile menite să reducă, în general, contactul și mobilitatea”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a comparat situația din România cu cea din Europa, precizând că fiecare țară a luat măsurile care a crezut de cuviință, context în care a amintit că noi nu avem un lockdown, ca în alte state.

”Înțeleg că multă lume se întreabă ”de ce acolo, nu aici”, ”de ce asta, nu cealaltă”. Statele din Vest care nu au închis școlile au luat măsuri mult mai dure în alte părți. Dacă vedeți în Franța, acolo este chiar un lockdown, noi nu am ajuns la un lockdown.

Trebuie să înțelegem logica situației. Fiecare țară a ales un număr de măsuri pentru reducerea impactului virusului, iar faptul că în altă țară nu s-a luat măsura închiderii școlilor nu înseamnă că măsura care a fost luată în România este greșită”, a declarat Arafat.

”Nu putem să luăm o scădere de 1-2% și să spunem gata”

Secretarul de stat a spus și ce va urma după cele 30 de zile de restricții naționale, o eventuală relaxare fiind condiționată de o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri.

”După o lună urmează să reevaluăm situația. Eu cred că o să urmeze o creștere în continuare, asta este clar, în următoarele zile, poate în următoarea săptămână, în următoarele două săptămâni.

Dar la o lună ce sperăm este să fi ajuns la un platou și să înceapă scăderea. Numai că și scăderea trebuie să fie una importantă ca să luăm măsuri de relaxare.

Adică nu putem să luăm o scădere de 1-2% și să spunem ”gata, am rezolvat”. Scăderea trebuie să fie una semnificativă dacă vrem să reluăm unele activități și să ne asigurăm că nu se reia din nou creșterea incidenței”, a explicat Raed Arafat.

”Totuși, România nu este în cea mai proastă situație din Europa. Cel mai prost scenariu este ca numărul de infectări să continue să crească și să avem o depășire a numărului de paturi de la Terapie Intensivă.

Trebuie să oprim acest lucru, înainte să ajungem acolo”, a mai spus șeful DSU. scrie stirileprotv.ro

Crăciunul și Revelionul de anul acesta se vor desfășura în condiții atipice, impuse de măsurile de restricții, a declarat secretarul de stat Raed Arafat. Potrivit acestuia, contactul între oameni trebuie redus la limită în această perioadă.

”Cert este că vor fi sărbători altfel decât au fost în alți ani. Contactul și mobilitatea trebuie să fie la limită, altfel, după sărbători riscăm să ne trezim cu o nouă creștere și să avem un nou val în lunile ianuarie, februarie, martie.

Va trebui să fim foarte atenți asupra modului în care vom desfășura sărbătorile”, a declarat Raed Arafat la Știrile PRO TV.

Șeful DSU a spus că vor trebui respectate regulile și în perioada campaniei electorale și a alegerilor parlamentare, amintind situația de după alegerile locale, când sărbătorirea rezultatelor a dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri.

”Regulile trebuie respectate pe perioada alegerilor. S-a văzut la alegerile trecute că s-au respectat regulile, problema a apărut după anunțarea rezultatelor”, a spus Arafat.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!