Vinul roșu, ”medicamentul” natural care ține cancerul și bătrânețea la distanță

Consumat în cantități moderate (2 pahare pe zi/ barbatii și 1 pahar pe zi/ femeile), vinul, în special cel roșu sec, are efecte benefice asupra inimii și vaselor de sânge.

Ultimele studii au arătat că ar contribui la creșterea speranței de viață și la prevenirea unor forme de cancer.

Licoarea lui Bachus este considerată un adevărat medicament: crește elasticitatea vaselor de sânge și colesterolul bun, menține sănătatea creierului și reduce riscul de demență, reglează glicemia, ajută la digestie și crește speranța de viață.

Numeroase studii au demonstrat că „licoarea zeilor” contribuie la diminuarea riscului de cancer, printre care cel pulmonar, mamar și de prostată. Secretul stă în antioxidanți, dintre care cel mai important este resveratrolul, o substanță miraculoasă datorită efectelor de încetinire a proceselor degenerative.

Protecția vaselor de sânge

Principalul beneficiar al consumului moderat de vin roșu este inima. Efectul asupra aparatului cardiovascular se datorează pe de o parte vasodilatației coronariene, care reduce riscul de cardiopatii și accidente vasculare, dar și a cantității de vitamina C din compoziție, cu rol antioxidant.

Atât alcoolul, cât și polifenolii (antioxidanții) par să favorizeze menținerea tonusului vaselor, prin formarea de oxid nitric, o substanță chimică esențială pentru relaxare, care ajută la prevenirea aterosclerozei.

„Deși nu este dovedit 100%, vinul roșu are efect de dizolvare a grăsimilor nocive din sânge și contribuie la procesul de aterogeneză, implicat în infarct miocardic, accident vascular etc.

Baut in exces, are efect contrar, de depunere a grasimilor, in special a trigliceridelor”, sustine medicul nutritionist si diabetolog Eduard Adamescu, care recomanda in special vinul sec.

„Evitati-le pe cele dulci, licoroase. Le puteti bea doar pentru gust, dar efectele benefice nu sunt aceleasi”. Studiile au dovedit, de asemenea, ca resveratrolul din vin are proprietati antiinflamatorii, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii generale, din moment ce multe boli sunt atribuite inflamatiilor.

Desi consumul excesiv de alcool este considerat un factor de risc pentru hipertensiune, studiile au demonstrat ca maximum doua pahare de vin rosu, consumate in timpul meselor, scad presiunea arteriala.

Datorita efectului de crestere a secretiei de insulina si reducere a glicemiei, nutritionistii recomanda consumul de vin in cantitate moderata celor care sufera de forme usoare si medii de diabet.

Avand in compozitie vitamina C si P, vinul are efect vasoprotector, reducand riscul de complicatii, precum arteriopatia diabetica.

Creste speranta de viata

Resveratrolul, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum (de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C), este dovedit a fi si un protector eficient impotriva dementei.

„Antioxidantii din vinul rosu ar explica de ce speranta de viata a francezilor e mai mare: au o alimentatie mai usoara si cosuma vin in cantitati mici”, adauga nutritionistul.

Noile cercetari arata ca vinul rosu contine melotonina, o substanta care ajuta la reglarea ceasului biologic si la combaterea insomniilor. Un efect mai putin cunoscut, care se datoreaza tot cantitatii mari de polifenoli, este cel de protectie a gingiilor, prin reducerea inflamatiei, si implicit de prevenire a caderii dintilor.

Lupta cu maladia secolului

Marele merit al antioxidantilor din compozitia vinului rosu este cel de anihilare a efectelor nocive ale radicalilor liberi. Alta substanta importanta care se gaseste numai in vinul rosu, in strugurii negri si fructele de padure, este quercitina. Studii de laborator au demonstrat ca aceasta creste imunitatea organismului, previne aparitia cancerului si a bolilor de inima.

Quercetina prelungeste viata celulelor cu 80%, stimuleaza miocardul, care in conditii de stres nu mai poate functiona la eficienta maxima. Astfel, vinul dilata vasele capilare si ajuta la prevenirea anginei pectorale si a formarii de cheaguri.

Cancer de plamani

Fiecare pahar de vin rosu consumat zilnic reduce riscul cancerului pulmonar cu 13%, potrivit unui raport publicat intr-o revista a Asociatiei Americane pentru Cancer.

Studiul a fost efectuat pe 84.170 de participanti in varsta de 45 – 69 de ani, dintre care 210 au avut cancer. In randul fumatorilor care beau unul sau doua pahare de vin  pe zi, riscul a fost mai redus cu 60%.

Cancer de prostata

Consumul a patru pahare de vin rosu pe saptamana ajuta la diminuarea riscului de cancer de prostata cu 50%, precum si cel al manifestarii unei forme agresive cu 60%, arata un studiu efectuat de medicii de la Centrul Medical pentru Cercetarea Cancerului „Fred Hutchinson”, din Seattle.

Cancerul mamar

Consumul moderat de vin rosu se pare ca ar reduce riscul aparitiei bolii. In urma unui studiu efectuat pe 13.525 de femei diagnosticate cu cancer la san, cercetatorii de la prestigioasa universitate Cambridge au conchis ca cele care consumasera 3,5 pahare de vin pe saptamana aveau cu 10% mai multe sanse de a supravietui cancerului mamar decat cele care se abtineau de la aceasta bautura.

Cele care consumau sapte pahare de vin pe saptamana isi cresteau sansele cu inca 10%.In schimb, consumul a mai mult de doua pahare de vin pe zi are efect invers: mareste riscul de aparitie a cancerului la san.

Ingredientele-minune continute de vinul rosu

Potasiu: acest mineral si electrolit ajuta la reglarea ritmului cardiac, ajuta in sinteza acidului proteic, producerea de energie si metabolizarea zaharului din sange;

Fluor: mentine smaltul dintilor puternic si poate preveni cariile dentare;

Fosfor: stimuleaza metabolismul, sustine functia renala si contractiile musculare ale inimii;

Colina: face parte din grupul vitaminei B si ajuta la mentinerea sanatatii generale si in mod special, la functionarea optima a memoriei. In prezent, este intens studiata in cadrul cercetarilor ce vizeaza boala Alzheimer.

RESVERATROL: este un fenol produs in mod natural de catre mai multe plante, gasindu-se in fructele si legumele de o culoare intermediara intre negru, indigo si visiniul cel mai inchis (struguri negri, vinul rosu, coacaze, afine, mure, prune, ceapa rosie).

Oamenii de stiinta de la Scoala Politehnica din Lausanne au descoperit ca resveratrolul, un ingredient miraculos, poate prelungi durata vietii, imbunatateste capacitatea memoriei, creste rezistenta organismului la stres, scade nivelul glicemiei, echilibreaza tensiunea arteriala, imbunatateste vederea si blocheaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central.

Loading...