Anunț de ultima ora! “Valul trei lovește puternic” MEDICUL VIRGIL MUSTA DESPRE NOUA TULPINĂ: „ESTE NECESAR SĂ SE IA MĂSURI DIN FAȘĂ, PENTRU A NU SE AJUNGE LA O CONTAGIOZITATE FOARTE MARE”

453

Noua tulpină a virusului SARS-CoV2 a început să se răspândească în Europa.

Specialiștii atrag atenția și ne spun că ar putea avea consecințe grave, din cauza suprasolicitării cu care se confruntă sistemele sanitare.

Virgil Musta, medicul epidemiolog de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara spune că acest val poate fi ținut sub control. Ultimele măsuri impuse care privesc circulația persoanelor între

state ajută la reducerea răspândirii virusului. Însă, există totuși un motiv de îngrijorare. Din cauza suprasolicitării cu care se confruntă sistemele sanitare ar putea fi consecințe grave.

„Noua tulpină creează premisele unui al treilea val, ceea ce face ca sistemele de sănătate, care sunt deja sub o presiune deja foarte mare.

Să nu mai facă față, de aceea este necesar să se ia măsuri din fașă, pentru a nu se ajunge la o contagiozitate foarte mare.

Este cu cunoscut în știința medicală că virușii suferă mai multe mutații, dar de obicei acestea sunt minore.

S-au mai descoperit pe parcursul acestui an mai multe mutații, dar care se pare că nu au influențat nici patogenitatea, nici contagiozitatea acestui virus.

În această situație sunt două mutații a proteinei care fixează virusul de celula și permite intrarea în celulă și crește contagiozitatea și transmisibilitatea bolii.

Apare o transmitere intensă, foarte greu de stăpânit pentru că vin în același timp cu un un număr de cazuri severe și critice care necesită internare în terapie intensivă și deja locurile sunt limitate” a explicat Virgil Musta, medicul epidemiolog de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, la B1 TV.

Trebuie să se teamă românii de noua tulpină?

Medicul epidemiolog a explicat că în România s-a acționat încă de la primele cazuri și acest lucru poate reduce răspândirea noii tulpini.

„Am înțeles că deja s-au luat măsuri, în sensul că traficul este oprit pe cale aeriană, iar persoanele care vin din Marea Britanie sunt carantinate.

În momentul în care o zonă este carantinată, riscul de a se transmite scade. Este necesar să se ia aceste măsuri pentru că altfel vom avea și mai mult de suferit.

Din câte am înțeles, mutațiile nu au efect asupra patogenității, asupra severității, dar se știe că un număr mare de cazuri vine cu un număr mare de cazuri severe, pentru că cuprinde și persoanele

la risc, care evoluează sever, deci există consecințe și în acest sens”, a declarat medicul.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!