Medicul Rafila avertizează: Noua tulpină de coronavirus circulă în toate judeţele României

511

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este convins că noua tulpină de coronavirus, foarte contagioasă crescută, circulă în toate judeţele din țară.

Ce spune Alexandru Rafila despre noua tulpină de COVID-19?

“E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai uşor decât tulpina clasică.

În ceea ce priveşte preponderenţa ei, nu am informaţii că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată.

E posibil să fie aşa, dar până când nu devine operaţional acest sistem naţional de secvenţiere a unor tulpini suspecte(…) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini.

Sunt convins că în toate judeţele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă.În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a declarat Alexandru Rafila.

În ceea ce privește aşa-numita tulpină românească, despre care s-a vorbit în spaţiul public în ultima săptămână, medicul menționează că este vorba, mai degrabă, de o mutaţie, care a mai fost descoperită şi în alte 34 de ţări.

“Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutaţie semnalată la o tulpină de virus care a circulat şi în România.

Prima dată a fost descoperită în Scoţia. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de ţări”, mai adaugă medicul Rafila. scrie stirilekanald.ro

Reprezentantul României la OMS a explicat cum poate fi evitat un al treilea val al pandemiei și mai ales cum ne putem pregăti pentru scenariul prezentat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Unul dintre cele mai „negre” scenarii prezentate de INSP arată creștere de 4% pe zi a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, ceea ce ar putea conduce la o medie de aproximativ 9.000 de cazuri raportate zilnic, undeva la mijlocul lunii martie.

„În primul rând, cele trei scenarii de la INSP simulează un trend similar de creștere cu cel înregistrat în ultimele 2 săptămâni și atunci vom ajunge la o cifră nu foarte mare de cazuri noi, la 20 martie sau o situație extremă, precum cea prezentată, la peste 8.000 de cazuri.

Personal cred că vom fi undeva între varianta medie, cea cu 4.500 de cazuri și situația din acest moment, undeva în jur de 3.000 de cazuri, în medie, înregistrate zilnic. Sunt câteva elemente care sunt importante și pe care aș vrea să le subliniez. Noi suntem într-o competiție, între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri.

Practic este un sistem invers proporțional, cu cât reușim să vaccinăm mai repede cu atât creșterea va fi mai redusă și lucrul acesta nu depinde doar de noi, depinde și de cantitatea de vaccin care va ajunge în România și dacă să zicem este o anumită penurie de vaccinuri și nu reușim să vaccinăm mai mult de 35.000 de persoane pe zi, cu siguranță luna în luna aprilie va fi o cu totul și cu totul altă situație pentru că mai multe milioane de doze vor sosi în România în fiecare din aceste luni.

Deputatul PSD a adus în discuție și oboseala cetățenilor în fața respectării măsurilor sanitare, având în vedere faptul că restricțiile afectează viața cetățenilor. Rafila a explicat că este necesar un echilibru, ca oamenii să păstreze în continuare normele pentru combaterea pandemiei.