Alexandru Rafila: „Măștile trebuie adaptate vârstei copiilor și personalizate”

507

Odată cu începerea noului an școlar, copiii vor fi nevoiți să poarte măști în timpul cursurilor pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.

Iar tot mai mulți părinți se întreabă cum va fi posibil ca lucrul acesta să fie pus în practică.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizației Mondiale a Sănătății, a spus că măștile pe care le vor purta copiii la școală trebuie adaptate ca dimensiune și, dacă se poate, chiar personalizate, pentru ca elevii să le poarte cu plăcere.

„Am văzut proiectul de ordin. Copiii vor purta mască la școală. Separatoare, mască… Știți care este problema? Măsurile pot să pară ideale.

Întotdeauna când iei o măsură trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Măsurile sunt bune, dacă ele sunt aplicabile. Alternative întotdeauna există…

Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat.

Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este…

O mască de protecție chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii”, a explicat Rafila, potrivit digi24.ro.

Profesorul Alexandru Rafila este de părere că măștile trebuie adaptate vârstei și conformației craniului celor mici.

„Masca pentru un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului.

Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Ori, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni”, a adăugat reprezentantul OMS.

Eu nu pot să dau un termen, când se va renunţa la mască, dar cu siguranţă, dacă acest obiectiv al unei acoperiri vaccinale de 70% va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor

Si vor exista recomandări care în funcţie de fiecare stat vor fi adoptate”, a spus Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă.

Întrebat de jurnalişti dacă împărtăşeşte părerea altor specialişti, care spun că masca va fi obligatorie încă doi ani, Alexamdru Rafila a spus că aceste decizii vor fi luate în baza unor studii, dar că anul acesta cu siguranţă masca va fi obligatorie.

„Nu îmi plac aceste predicţii care sunt bazate mai degrabă pe ceea ce credem noi decât pe studii.

Pe măsură ce imunizarea populaţiei din UE se va realiza se vor realiza şi studii care să recomande prelungirea utilizării măştii sau o scurtare a intervalului de utilizare.

Cu siguranţă însă în acest an vom purta mască”, a mai spus deputatul PSD.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!