Read Arafat, anunț important pentru români: „Nu vor exista restricții mai dure”

Noile restricții impuse de Guvern pentru a limita răspândirea noului coronavirus au creat revoltă printre români.

Mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe ale țării, în noaptea de duminică spre luni, în semn de protest față de noile măsuri. Oamenii au strigat „Libertate!”, „Hoții!” sau „Masca jos!”.

Mulți se tem că acestea nu sunt ultimele măsuri luate de Guvern. Read Arafat a venit cu precizări în legătură cu acest aspect, insistând asupra faptului că nu vor exista și alte restricții.

Read Arafat recunoaște că situația e critică

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a recunoscut că situația epidemiologică din România este una critică și i-a îndemnat pe români să respecte măsurile impuse de Guvern. Acesta a dezvăluit că în acest moment există peste 1400 de pacienți internați la ATI.

Read Arafat a mai spus că România are restricții mai ușoare față de alte țări și că vaccinarea este extrem de importantă.

„Din această cauză s-au luat unele măsuri, care nu diferă de măsurile din alte țări, ba chiar sunt mai ușoare, și care permit să controlăm situația cât de cât până când vaccinarea merge mai departe.

Noi acum mergem pe ideea că încercăm să controlăm situația, dar trebuie să continue campania de vaccinare.

Dacă ea merge bine, oamenii se vaccinează, vor veni și câteva milioane de doze în următoarea perioadă, poate aceste restricții vor începe să devină istorie pentru noi, să revenim încet încet la normalitate.

Dar pentru asta campania de vaccinare trebuie să meargă bine și în paralel să respectăm măsurile, măcar în următoarea perioadă, să nu avem impactul care este în sectorul sanitar”, a declarat Raed Arafat, potrivit Digi24.

Mai multe restricții pentru români?
Șeful DSU i-a liniștit pe români, insistând asupra faptului că nu vor exista și alte restricții.

Totodată, Read Arafat a explicat că decizia închiderii magazinelor la ora 18.00 s-a luat în corelare cu restricțiile de circulație.

„La magazin toată lumea merge. Dacă le lăsăm deschise până la ora 24, lumea tot va merge. Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicției circulației.

Dacă circulația se interzice la ora 20.00, atunci cu două ore înainte magazinele se opresc ca să poată ajunge oamenii să poată ajunge acasă”, spune Raed Arafat.

Autoritățile au decis că, în cazul în care Capitala va depăși rata de infectare de 7,5 la mia de locuitori restricțiile de circulație impuse vinerea, sâmbăta și duminica vor deveni permanente pe tot parcursul săptămânii.

”Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie atunci circulaţia va fi permisă până la orele 20 pe toată perioada săptămânii, iar operatorii economici activitatea se va închide la ora 18.00 pe toată perioada săptămânii, iar revenirea acestei măsuri va fi dacă se scade sub 7 la mia de locuitori”, a mai spus Arafat.

”Sunt măsuri care devin obligatorii şi nu se mai discută sau dezbat în cadrul comitetelor.

În momentul în care o incidenţă este atinsă, măsura intră automat pe baza incidenţei respective”, a adăugat Raed Arafat.

Loading...