Coronavirusul a suferit o mutație și în România: „Suntem îngrijorați”

Potrivit specialiștilor, coronavirusul a suferit o mutație și în țara noastră, mutație numită N439K.

Tulpina a fost depistată prima dată în România în luna mai 2020, însă autoritățile de la București nu au spus nimic pe acest subiect.

Respectiva mutație a fost descoperită la Institutul „Cantacuzino”, dar momentan nu se știe dacă este mai agresivă. De asemenea, mai mulți specialiști avertizează că este rezistentă la medicamentele și vaccinurile existente în momentul de față pe piață, scrie România TV

Noua mutație a virusului este întâlnită mai ales in nordul continentului, iar Danemarca a raportat aproximativ 800 de cazuri de infecție cu tulpina N439K. De asemenea, au fost semnalate cazuri în Irlanda, Republica Ceha, Elvetia, Anglia, Australia și Noua Zeelandă.

Potrivit agenției TASS tulpina mutată a virusului N439K a fost detectată pentru prima dată în România în luna mai și de atunci s-a răspândit în mai multe țări europene, inclusiv Irlanda, Republica Ceha și Elveția.

Potrivit cercetătorilor chinezi, virusul este mai rezistent la anticorpi decât tulpina originală Wuhan a SARS-CoV-2.

„Suntem îngrijorați de cât de eficient va fi un vaccin în cazul tulpinii N439K. Prin urmare, ar fi indicat să monitorizăm prevalența acestei tulpini și dacă aceasta afectează cele mai vulnerabile grupuri de oameni”, spunea cercetătorul Tyra Grove Krause, citată de TASS.

Până în prezent, cele mai contagioase și agresive mutații ale noului coronavirus sunt tulpina britanică, sud-africană și braziliană. Mai mult decât atât, tulpina britanică a suferit ea însăși o mutație.

INSP: Noua tulpină britanică ar putea cuprinde în curând întreg teritoriul României

Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat, marți, analiza primelor 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, cea din Marea Britanie, și avertizează asupra riscului de a pătrunde în România și alte noi tulpini.

“Devine evidentă necesitatea realizării de secvențieri ale căror rezultate să fie comunicate în timp cât mai scurt, pentru declanșarea rapidă a investigației epidemiologice”, au transmis specialistii.

Aceștia atrag atenția că „ridicarea prematură a măsurilor va duce la o creștere rapidă a ratelor de incidență, a numărului de cazuri severe și a mortalității”.

Loading...