Sfantul Nicolae 2021. Lucrurile pe care nu este bine sa le faci in aceasta zi

9.928

Sf. Nicolae 2021. Sfantul Nicolae este sarbatorit de crestinii ortodocsi pe data de 6 decembrie. Marea sarbatoare vine numeroase traditii si obiceiuri pastrate din strabuni.

Iata care sunt cele patru lucruri pe care nu este bine sa le faci de Sfantul Nicolae. Anumite lucruri sunt interzise, fiind considerate un pacat daca le faci.

Lucruri pe care sa nu le faci de Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti. El aduce cadouri copiilor cuminti in noaptea de 5 spre 6 decembrie. In ziua Sfantului Nicolae sau Neculai, cum este cunoscut in anumite regiuni ale tarii, este bine sa tinem cont de anumite traditii.

Nu este bine sa speli hainele cu mana sau sa faci curatenie prin casa. De altfel, treburile casnice precum si munca sunt interzise in aceasta zi importanta. Este o zi pe care este bine sa o petrecem alaturi de cei dragi.

Este zi de post, dar cu dezlegare la peste si vin

De asemenea, pe 6 decembrie nu este bine sa te certi cu nimeni. Se spune ca cearta aduce doar lucruri rele. Cei care se cearta cu altii vor avea parte numai de probleme. Este o zi dedicata impacarilor, momentelor placute, armoniei, intelegerii cu semenii nostri.

O alta interdictie este aceea de a nu consuma produse din carne. Sa nu uitam ca desi este o zi de sarbatoare, suntem in Postul Craciunului. Postul trebuie respectat si de Sfantul Nicolae, cand se da, totusi, dezlegare la peste si vin.

Ultima interdictie, de fapt o recomandare, este sa nu ii uitam pe cei nepastuiti. Este ziua in care trebuie sa ne amintim de persoanele negajite, de oamenii care au conditii de trai mai putin bune decat ale noastre. In aceasta zi se da de pomana.

Legenda spune ca Sfantul Nicolae, care a trait in partile Turciei, lasa banuti la geamurile oamenilor reusind sa salveze fetele de la patima preacurviei, multe fecioare fiind vandute in urma cu ceva secole.

In ziua Sfantului Nicolae se spune ca rugaciunile capata o putere impresionanta, iar dorintele noastre, de la cele mai mici la cele mari tind sa se indeplineasca, asta daca ne adresam lui Mos Nicolae cu sinceritate, iubire si deschidere, adica nadajduiti si nu deznadajduiti.

La multi ani si sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

Rugaciunea facatoare de minuni a Sfantului Nicolae

“O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta.

Izbaveste turma lui Isus de lupii ce o pandesc pe ea si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste, prin sfintele tale rugaciuni, de galcevile lumesti, de ganduri urate, de venirea altor neamuri, de foamete, de potop, de dureri, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in intuneric si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de sabie, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata linistita si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invrednicim. Amin”.

Ce cadouri să NU oferi de Moș Nicolae

Moș Nicolae este ocrotitorul copiilor și a celor nevoiași, de unde și ideea de a oferi cadouri cu ocazia acestei sărbători. Se spune că nu orice dar este permis în această zi și trebuie să fim atenție la ce alegeri facem în acest sens.

Conform tradițiilor românești, în această zi de mare sărbătoare nu se oferă obiecte ascuțite și nici lucruri care sunt de culoare neagră. De altfel, nici mărgelele, cravatele sau fularele nu sunt permise, precum și orice alt obiect care se leagă la gât, pentru că se spune că atrag ghinionul.

La fel de mult rău atrag și pușculițele, portofelele sau gențile goale. Se spune că, odată ajunse în casa celor care le primesc, aduc cu ele și sărăcia. Ar fi bine să evităm și oglinzile sau batistele și prosoapele. Avem o mulțime de alte lucruri la alegere.