Previziunea lui Alexandru Rafila dă fior reci românilor: „Anul viitor va fi un an…”

Previziunea lui Alexandru Rafila dă fior reci românilor.

Deși ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, tot mai mulți se întreabă când va lua sfârșit acest coșmar generat de virusul ucigaș.

Profesorul Alexandru Rafila nu are vești bune. „anul viitor va fi un an pandemic pentru că, sunt foarte multe țări care nu au încă acces la vaccin.”

În emisiunea moderată de Radu Tudor, la Antena 3, profesorul Alexandru Rafila s-a declarat rezervat.

„Nu sunt pesimist, eu sunt rezervat întotdeauna, pentru că prefer ca lucrurile să se întâmple și ulterior să avem confirmarea optimismului sau speranței noastre”, a zis Alexandru Rafila.

„Trebuie să spunem niște lucruri care se întâmplă în momentul de față. În Europa, Statele Unite, pandemia s-ar putea să se încheie până la sfârșitul anului”, a spus Alexandru Rafila.

„Cu siguranță, și anul viitor va fi un an pandemic pentru că, sunt foarte multe țări care nu au încă acces la vaccin sau acces la cantități extrem de mici de vaccin, cu care abia reușesc să vaccineze personalul medical.

Lucrul acesta va permite ca infecția să continue în anumite state și noi trebuie să ne comportăm ca cetățeni europeni, ca țară membră în Uniunea Europeană.

Sa avem o conduită care să ne permită să reluăm activitățile sociale și economice cât mai repede și toamna să fie o toamnă a normalității din aceste puncte de vedere.

Si campania de vaccinare să fie cea care să încheie pandemia în țara noastră”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit DC News.

Totodată, Rafila a explicat și faptul că în prezent, țara se află într-o competiție între viteza de vaccinare și creșterea numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Sunt câteva elemente care sunt importante și pe care aș vrea să le subliniez. Noi suntem într-o competiție, între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri.

Practic este un sistem invers proporțional, cu cât reușim să vaccinăm mai repede cu atât creșterea va fi mai redusă și lucrul acesta nu depinde doar de noi, depinde și de cantitatea de vaccin care va ajunge în România.

Si dacă să zicem este o anumită penurie de vaccinuri și nu reușim să vaccinăm mai mult de 35.000 de persoane pe zi, cu siguranță luna în luna aprilie va fi o cu totul și cu totul altă situație pentru că mai multe milioane de doze vor sosi în România în fiecare din aceste luni.

Cred că trebuie să pregătim de acum terenul pentru acel moment, pentru că dacă nu, vom ajunge în situația în care să avem mai multe vaccinuri la dispoziție și mai puțină lume care dorește să se vaccineze. Este o situație care se înregistrează inclusiv în Israel.

Al doilea element este cel de suportabilitate și continuare a respectării măsurilor sanitare, cât să limităm transmiterea.

Limitarea transmiterii înseamnă că oamenii încearcă să păstreze același tip de comportament”, a explicat Alexandru Rafila.

Loading...