E oficial! Certificatul verde a fost introdus în România. Când și unde se va prezenta

3.711

Premierul Florin Cîțu a făcut anunțul privind intrarea în vigoare a certificatului verde în România. Premierul a vorbit și despre intrarea în vigoare în țara noastră a certificatului cât mai repede cu putință. În urma unei ședințe de urgență a CNSU decizia de obligativitate a certificatului verde a fost devansată. Anunțul a fost făcut chiar astăzi.

CNSU a luat decizia în ședința de astăzi. Certificatul verde este obligatoriu
Conform unui comunicat emis de CNSU, în ședința de astăzi, 16 septembrie, s-a luat decizia ca certificatul verde să devină obligatoriu pentru toți românii vaccinați. Conform deciziei, românii vor trebui să aibă asupra lor certificatul verde în cazul în care vor participa la nunți, botezuri, diferite evenimente, în sălile de sport și la meciuri. Obligativitatea acestui certificat verde va fi în zonele unde incidența ratei de infectare este sub 3 la mia de locuitori.

Când apare în România certificatul verde
„Cel mai târziu săptămâna viitoare. Săptămâna aceasta vom avea discuţii şi cu INSP. Vreau ca şcoala să fie cu prezenţă fizică.

una din variante, vreau să ţinem economia deschisă. (…) Soluţia în acest moment este ca testarea să se facă pe banii românilor, însă e proiectul în primă lectură. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Florin Cîţu miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit premierului, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ar urma să discute, săptămâna aceasta, posibilitatea impunerii prezentării certificatului verde pentru participarea la nunţi, botezuri, concerte şi evenimente sportive.

Certificatul verde digital este dovada că cineva a fost vaccinat împotriva covid-19, are un rezultat negativ sau a trecut prin boală. Mai multe țări din Europa cer turiștilor un astfel de certificat.

România se pregătește pentru introducerea certificatului verde pentru ca oamenii să aibă acces în restaurante sau la evenimente, dacă rata de infectare trece de 3 la mie.

”Nu vreau să mai închidem activitățile economice”

„Nu vreau să mai închidem activitățile economice peste 3 la mie. Ca să avem aceste activități trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde este una dintre propuneri ca aceste activități să rămână deschise pe baza unui certificat verde.

Restaurantele pot să rămână deschise pe baza unui certificat verde. Este o propunere, vedem dacă va fi aprobată în CNSU. Ideea de bază este că nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședintei de Guvern.

Premierul a specificat că nu vrea să se închidă din nou economia, așa că certificatul covid-19 este una dintre priorități.

„Pot să vă spun care e preferința mea: nu vrem să închidem economia. Cât mai curând trebuie să venim cu o această decizie”, a mai spus el.