
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea: Trei elemente sunt esentiale pentru buna functionare a creierului.
Care sunt cele trei elemente esențiale pentru buna funcționare a creierului. Specialist: „Nu costă nimic!”
Neurochirurgul Vlad Ciurea ne oferă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, sfaturi simple pentru o bună funcționare a creierului.
Sfaturile sale sunt cu atât mai importante, cu cât în contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități, din ce în ce mai mulți oameni suferă de depresie.
Izolarea prelungită și rutina repetitivă zilnică au ca efect tulburările de memorie, dezorientarea, problemele de echilibru sau lipsa coordonării. În acest sens, prof. dr. Vlad Ciurea vorbește despre teri elemente esențiale pentru o bună funcționare a creierului.
Vlad Ciurea: „Elemente pentru o bună funcționare a creierului. Nu costă nimic”
„Trei elemente sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului. Și ele nu costă nimic. Am să o spun mereu și mereu: apă, oxigen, odihnă”, a scris neurochirurgul.
APA
Vlad Ciurea ne îndeamnă să bem în fiecare dimineață două pahare de apă. Un gest simplu dar care, pe termen lung ne poate scuti de multe neplăceri.
„Apa ajută sistemul vascular, curăță „deșeurile”, îmbunătățește starea celulelor, reglează temperatura și de aici efectele pozitive: îmbunătățește memoria, atenția, revigorează întregul organism.
Dimineața, când ne trezim, recomand să bem două pahare cu apă. Este „combustibilul” de care avem nevoie pentru a funcționa optim”, a punctat Profesorul Ciurea.
OXIGENUL
A doua recomandare a specialistului este aceea de a ține, dimineața, ferestrele larg deschise. De asemenea, plimbări lungi prin parc.
„Oxigenul. Creierul are nevoie de o cantitate mare de energie, iar aceasta este generată de procese consumatoare de oxigen. Recomand ca dimineața să ținem ferestrele deschise.
Pentru că nivelul de poluare din orașe este mai scăzut la primele ore. Recomand de asemenea plimbări în parc. Respectând, desigur, regulile acestor timpuri.
Avem și parcuri, și păduri, nu e nevoie să mergem foarte departe sau să tot lăudăm alte țări. România este superbă!”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea.
ODIHNA
A treia recomandare este stabilirea orei de culcare ora 22.00. De asemenea, celebrul neurochirurg ne îndeamnă ca ritualul de dinaintea somnului să fie lipsit de orice device care ne-ar putea distrage atenția.
„Odihna este crucială. NIMIC nu odihnește creierul mai bine decât somnul. Recomand ca oră de culcare ora 22.00, cel târziu. Fără televizor, telefon, tablete etc.
Toate acestea ne sunt la îndemână. Depinde de noi să ne protejăm, să avem grijă de sănătatea noastră. Pentru că altfel vom depinde de alții!”, a mai spus neurochirurgul Vlad Ciurea.
Recomand tuturor sa scrie cat mai mult de mana. Din pacate, tot mai multi folosesc astazi computerul, pentru ca este mai rapid. Dar caligrafia este foarte importanta. Pentru ca mii si mii de celule nervoase lucreaza la actiunea de scriere.
Practic, participa tot creierul: emisfera dreapta este cea artistica, a creativitatii, iar cea stanga a executiei. Cand scriem, punem pe hartie un gand, apoi il formulam cat mai succint. Este extraordinar cum tot creierul lucreaza: miscam mana, folosim ochii, degetele, ne concentram. Ca o locomotiva care se pune in miscare. Este un proces complicat, care duce la dezvoltarea creierului.
Scrisul este parte a terapiei de recuperare pentru pacientii care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism cranio cerebral. Pentru ca scrisul creeaza legaturi, sinapse, iar celulele se activeaza.
Si mai e ceva: scriind, iti vin idei, rezolvi probleme, te organizezi. Este o buna metoda de a preveni teribila boala Alzheimer.
Putini stiu, de exemplu, ca doamna doctor Ana Aslan, supranumita „femeia care a invins batranetea”, a scris si a primit 130.000 de scrisori de-a lungul timpului. In peste o suta de tari. Coresponda fie cu pacienti, fie cu colegi medici. Extraordinar!
Cititul, de asemenea, este obligatoriu. Va marturisesc ca profesorul meu, Constantin Arseni, ne spunea mereu sa citim, sa citim. Si o facea in stilul lui: „Daca un doctor nu pune mana pe o carte timp de cateva luni, poate sa se duca cioban la oi!”
Sanatate, a scris medicul pe pagina sa Facebook