Nutriționist român: „Stomacul trebuie ținut gol. În momentul în care ciugulim ceva, răul e făcut”

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, demontează vorba românească „a avea stomacul gol”. De fapt, această sintagă înseamnă normalitate.

Stomacul e o cavitate virtuală… deci nu trebuie umplut!? Cunoașteți cu siguranță expresia „trebuie să bag ceva în stomac, să nu fie gol”. Ei bine, paradoxul este că el nu poate fi gol… dacă nu bagi nimic în el!

Explicație: stomacul este un organ muscular care, în condiții normale, între mese, are pereții lipiți. Deci stomacul nu există ca și incintă/ cavitate decât atunci când noi începem să mâncăm.

Odată umplut cu alimente (nu contează dacă sunt multe sau puține) el începe treaba, le amestecă cu sucuri digestive și le elimină treptat în intestinul subțire.

În momentul în care s-a golit, stomacul și-a îndeplinit rolul, pereții lui se lipesc la loc și intră în stare de repaus până la următoarea masă.

Amuzant sau nu, de fapt stomacul nu trebuie umplut, ci ținut gol. Pentru ca în momentul în care ciugulim ceva, ronțăim un lucru cât de mic, gata, răul e făcut: pornim o întreagă mașinărie, trezim un „animal” adormit care DA, va cere să fie umplut/ hrănit.

Obiectivul unei alimentații sănătoase este să reușim să nu mâncăm nimic între mese, să existe o pauză completă de 3-4 ore în digestie/ secreție de sucuri gastrice. Și mai trebuie ținut cont de un element: stomacul este un mușchi, deci se „antrenează” ca orice mușchi.

Cu cât mâncăm mai mult la o masă, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente ca să ne săturăm. Sau invers, disciplinați-vă să mâncați mai puțin și stomacul se va umple mai repede.

Concluzia: stomacul se „educă” și nu, nu trebuie umplut!”, povestește Mihaela Bilic pe Facebook.

Ți-a plăcut articolul? Dă un LIKE și SHARE prietenilor tăi
Loading...
Loading...