România stă pe un butoi de pulbere. Când ne lovește valul patru?

2.088

Rămasă în urmă ca ritm al vaccinării Covid-19, după un debut bun al campaniei de imunizare națională, România se confruntă cu riscul unui reviriment puternic al pandemiei, valul patru fiind iminent.

Oficialii atrag atenția că relaxarea nu prea se vede la orizont.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi, citată de Agerpres, că se estimează ca rata de infectare cu noul coronavirus să crească şi în România. Oficialul a avertizat că dacă ar exista o acoperire vaccinală suficientă, nu vor exista pacienţi cu forme severe.

Creșterea ratei de infectare este inevitabilă

„Nu putem avea o dată exactă la care valul patru va apărea sau va atinge apogeul, dar luându-ne după ceea ce s-a întâmplat în celelalte ţări – de exemplu în Marea Britanie acum avem aproximativ 45.000 de noi infectări pe zi.

Având în vedere că şi incidenţa infecţiilor cu tulpina Delta este în creştere la noi în ţară, da, estimăm că vom avea o creştere a ratei de infectare şi la noi în ţară”, a spus demnitarul la Parlament, după participarea la şedinţa coaliţiei.

Ministrul Sănătății a reiterat mesajul despre importanţa unei acoperiri vaccinale suficiente.

„Dacă avem o acoperire vaccinală suficientă, chiar dacă avem foarte multe cazuri de infectare nouă, aceşti pacienţi nu vor fi cu forme severe şi nu vor muri de infecţie. (…)

Referirea pe care am făcut-o la Marea Britanie este vaccinarea a 80% din populaţia adultă. Este doar o comparaţie. O acoperire suficientă înseamnă acea rată de vaccinare care ne permite să avem foarte puţine infecţii şi foarte puţine decese”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Bani suplimentari pentru valul patru
Motivul participării ministrului la şedinţa coaliţiei a fost discutarea posibilelor măsuri de reacţie în faţa riscului de apariţie a valului patru al pandemiei.

„Se referă, pe de-o parte, la măsuri menite să accelereze campania de vaccinare, pe de altă parte, la măsuri de a susţine financiar spitalele care vor trebui să facă faţă corespunzător valului patru”, a adăugat ministrul.

Oficialul a mai precizat că propunerile concrete vor fi discutate la şedinţa coaliţiei de săptămâna viitoare.