Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, spune că noile măsuri pentru nevaccinați nu au acoperire legală. ”Sunt în afara Constituției”

603

Cele mai multe dintre deciziile luate de Guvern în ceea ce privește restricțiile impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus, mai ales împotriva persoanelor nevaccinate, nu au acoperire legală în Constituție! Cel puțin așa susține Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale din România.

Augustin Zegrean: noile măsuri pentru nevaccinați nu au acoperire legală

Acesta spune că ultimele măsuri decise de Guvern prin hotărâre fie că este vorba de introducerea certificatului verde COVID-19, fie permiterea circulației pentru persoanele vaccinate în cazul carantinei, sunt în afara Constituției. El precizează că Guvernul poate face toate acestea ărintr-o lege, nu printr-o Hotărâre de Guvern!

”​Drepturile si libertățile fundamentale nu pot fi afectate decât prin lege. Scrie asta în Constituție, o spune și CEDO. În Constituție scrie clar: Guvernul prin hotărâre pune în aplicare legile.

Nu poți sări calul când vrei. Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei. Ba pot, dar atunci nu mai este stat de drept”, a declarat Augustin Zegrean pentru hotnews.ro.

”Aceste decizii nu pot fi luate prin Hotărâre de Guvern”

Augustin Zegrean spune că este martor la ”o lipsă totală de fermitate” și fostul președinte al CCR spune că ”se bat câmpii din toate părțile, iar din acest motiv lumea nu mai crede nimic. Au compromis tot. Sunt în afara Constituției. Nu au lege deasupra”, a mai spus Zegrean.

Săptămâna trecută Guvernul a decis prin HG limitarea accesului în restaurante sau la evenimente, dacă rata de infectare trece de 3 la mie, doar pe baza certificatului verde COVID-19 care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Joi, guvernul a decis tot prin Hotărâre de Guvern exceptarea de la măsura carantinei de noapte sau în localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie pentru persoanele vaccinate.

Ce spune articolul 53 din Constituție:

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Sursa: Impact.ro