Se cere instituirea starii de urgenta: “Nu vrem sa ne mai moara parintii. Nu vrem sa ne mai moara copiii”

1.479

Medicul Gabriel Diaconu a postat un mesaj in care cere presedintelui Iohannis sa ia masuri radicale, deaorece Romania se afla intr-o situatie fara precedent.

“Bezna. Domnule presedinte,

Nu vrem sa ne mai moara parintii. Nu vrem sa ne mai moara copiii. Nu vrem sa mai numaram, in oroare, cifrele zilei de ieri pana astazi si pentru cati a mai devenit ultima.

Experimentul guvernamental a esuat. Domnesc haosul, orgoliile meschine ale unor politicieni miopi. Lunile octombrie si noiembrie, fara masuri radicale sanitare, vor vedea moartea a zeci de mii de romani.

Este un lucru care nu s-a mai intamplat de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Diferenta este ca acestia sunt oameni nevinovati, nu soldati. Nu se lupta cu o forta combatanta ostila. Sunt victima a bolii date de un virus, si complicatiilor ei.

Admitem ca oamenilor le este frica. Admiteti ca statul a esuat in a-si proteja cetatenii. Puneti punct degringoladei politice. Instituiti starea de urgenta. Puneti in carantina orasele coplesite de cazuri si de morti.

Axa medicala s-a rupt. Doar putini dintre noi continua o lupta termerara sa cheme oamenii la vaccinare, sa convinga atat pe cei speriati, cat si pe cei mintiti. Dar nu vom face fata. Sunt prea multi, noi suntem prea putini.

In urma deceselor care se aduna se numara oameni care nu vor uita niciodata. Asa cum nu vor uita nici aceia care se uita acum, dezorientati, catre un reper, catre o voce a ratiunii in timp ce celelalte ori au amutit, ori si-au luat campii.

Fiti presedintele tuturor romanilor. Si al celor care au trecut prin boala, si al celor care nu. Si al celor care cred in vaccin ca solutie medicala impotriva Covid. Si al celor care contesta asta. Adevarul e unul. Nu ne mai descurcam. Si trebuie sa ne descurcam. Cumva”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Medicul Gabriel Diaconu este revoltat din cauza situatiei in care se afla Romania. Acesta sustine ca “pana la sfarsitul anului vom fi devenit o noua Brazilie, sau o noua Italie”, daca nu facem nimic.

“Bezna. Calendarul durerii. Lumina.

Sunt cateva lucruri de care avem disperata nevoie. Leadership. Fara el fiecare o sa faca precum il taie capul. Conduita morala. A fost evident, inca de cand a venit Florin Citu premier, ca Romania va adopta slujbe, mai degraba decat vieti, ca politici publice. Asta era inainte sa apara vaccinurile anti-COVID.

La momentul de fata, conduita morala este grabirea prin orice mijloc disponibil al numarului de persoane care fac macar o doza de vaccin, de vreme ce stim ca:

* macar o doza scade riscul de fatalitate cu 50%; macar o doza scade riscul de transmitere intra-familiala cu 40 – 50%

* Pe de alta parte, si daca – prin absurd – am vaccina pana la sfarsitul saptamanii 10 milioane de romani, primele roade nu vin mai devreme de sfarsitul lui noiembrie.

Masurile epidemiologice rapide, si rapid implementate. Din nou, aici se va vedea diferenta dintre barbati de stat si simple marionete sau figurine. Harta valului, asa cum a fost facuta de cei de la UBB Cluj, arata un lucru foarte important:

* este valul celor vulnerabili, care n-au trecut nici prin infectie, si nici nu s-au vaccinat

* este un val predominant urban, care alimenteaza, si este alimentat, cu cazuri grave indeosebi in orasele mari. Practic spus jumatate din populatia Romaniei e ravasita, acum, de raspandirea rapida a variantei Delta.

Avem nevoie de deplina complicitate constructiva a autoritatii medicale din Romania: ca vorbim de Colegiul Medicilor, ca vorbim de organizatiile de pacienti si Consiliul privind Siguranta Pacientilor, ca vorbim de Sindicatele in sanatate sau ca vorbim de uniunea dintre stat si privat. Soarta Romaniei ne priveste pe toti.

Daca nu vom face nimic din cele de mai sus, pana la sfarsitul anului vom fi devenit o noua Brazilie, sau o noua Italie, si alte tari se vor uita cu oroare la Romania, si ce-a facut (mai bine zis n-a facut) pentru cetatenii ei.

Daca vom face toate dintre acestea, primul moment cand am putea avea rezultate este cel mai devreme sfarsit de noiembrie, inceput de decembrie. Adica peste o luna. O luna inseamna peste 10.000 de noi decese, in ritmul actual.

Dar dincolo de aceasta luna numarul de decese scade.

Nu faceti nimic, si el va continua sa creasca. Atatea morti evitabile, prevenibile medical si vaccinal (poate cel mai important) se vor intampla pana la sarbatori.

Vom implini doi ani de la primul caz de COVID-19 pe teritoriul romanesc, si inca vom avea o transmitere a acestui virus.

E un moment astral al acestei tari, unde ori ”vom da dovezi la lume”, ori ne vom prabusi. Si, odata cu aceasta prabusire, se vor duce la fund si toti politicienii care au jucat la barbut soarta cetatenilor, a alegatorilor lor, a poporului care i-a votat”, a scris medicul.