Epidemiolog celebru, despre momentul în care România va atinge vârful valului patru al pandemiei: „Nu vor fi zile ușoare”

7.687

Unul dintre epidmeiologi cunoscuți din România a vorbit despre evoluția valului patru, cât și despre momentul în care se vor înregistra cele mai multe cazuri.

Potrivit lui Emilian Popovici, valul patru va crește în intensitate până într-un punct, iar ulterior, acesta se va autoelimina din cauza contagiozității într-un ritm mult prea alert.

„Nu va fi o zi, va fi un platou”

Din păcate, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie preconizează că va urma o perioadă extrem de provocatoare din punct de vedere medical, astfel că, la jumătatea lunii octombrie, va fi atins vârful valului patru al pandemiei, care nu va reprezenta o zi, ci o perioadă.

Potrivit medicului, acest val va reuși să se autoelimine în următoarele patru luni, după ce va fi depășit punctul maxim de infectări. Momentan, epidemiologul nu poate spune dacă va exista și un posibil val cinci în primăvara lui 2022.

„Acest val al pandemiei se va autoelimina datorită contagiozității ridicate a variantei Delta care va infecta un număr foarte mare de persoane în timp foarte scurt.

În patru luni acest val se va autoelimina, dar nu vor fi zile ușoare.

Problema va fi maximă în vârf de val care nu va fi o zi, ci va fi un platou. Eu apreciez că se va ajunge la vârf de val la jumătatea lunii octombrie”, a transmis renumitul epidemiolog.

Cu privire la imunizarea cu cea de-a treia doză, Emilian Popovici încurajează populația să se vaccineze, subliniind gradul mare de contagiozitate pe care îl are tulpina Delta.

„Acel 1% care este infectat va infecta în cazul variantei Delta, alte 8 persoane. E foarte important ca oameni să se vaccineze, doza 3 aduce benefici nete, readuce protecția față de infecție”,. Emilian Popovici de la Societatea Română de Epidemiologie, la ProTV.

Efectele dozei a treia asupra populației altor țări

În urmă cu puțin timp, Emilian Popovici a dezvăluit când poate fi făcută doza a treia și, de asemenea, a subliniat faptul că este eficientă pentru întărirea imunității, potrivit datelor transmise de alte țări. Acesta a mai subliniat că nu au fost raportate efecte adverse după această doză.

“Doza trei se poate face după ce trec şase luni de la vaccinarea completă. Este utilă şi consolidează protecţia faţă de formele grave de boală.

În ţările unde oamenii au făcut deja doza trei nu au fost reacţii adverse sub nicio formă diferite faţă de cele de la dozele precedente.

Din discuţiile cu oamenii din zone unde s-a făcut doza trei, a reieşit că nu au avut nici măcar reacţiile obişnuite de la dozele anterioare”, a transmis Emilian Popovici, la Digi24.

Întrebat dacă doza a treia va fi luată în calcul pentru a fi considerată parte obligatorie din schema completă a vaccinului, medicul a răspuns afirmativ, cu mențiunea că acest lucru se va întâmpla odată cu trecerea timpului, atunci când va fi vaccinat un număr mai mare de persoane.