ULTIMA ORA! Va începe vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță. De ce la această vârstă nu există nicio reacție adversă gravă

4.028

Valeriu Gheorghiță a anunțat că România se pregătește de imunizarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Când începe campania de vaccinare?

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că autorizarea vaccinării anti-COVID a copiilor de 5-11 ani este așteptată.

Când începe campania de vaccinare pentru copii?

Valeriu Gheorghiță a declarat că România a început pregătirile pentru demararea campaniei de imunizare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a dezvăluit că o decizie a Agenției Europene de Medicamente (EMA) este așteptată pe 25 noiembrie.

„Am spus săptămâna trecută că se așteaptă decizia Agenției Europene a Medicamentului la jumătatea lunii decembrie, însă ultimul calendar practic devansează acest termen și se așteaptă ca la jumătatea – a doua parte a lunii noiembrie să avem această actualizare.

Foarte probabil pe data de 25 noiembrie vom avea opinia EMA. Iar pentru vaccinul Moderna care a propus documentația pentru evaluare la EMA se așteaptă ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Doza administrată copiilor de 5-11 ani va fi însă mai mică – 10 micrograme, față de 30 de micrograme, doză utilizată pentru cei cu vârsta de peste 12 ani.Prin urmare, debutul efectiv al vaccinării depinde de primirea acestor doze reduse de vaccin Pfizer.

„Concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu este confirmat pentru nicio țară europeană. Este posibil să fie în decembrie sau, mai puțin probabil, în ianuarie 2022.

Vaccinul Pfizer, eficacitate de peste 90% la copiii de 5-11 ani

Pfizer a anunțat că vaccinul său are o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului pentru copiii între 5 şi 11 ani, după ce specialitii au făcut un studiu la care au participat 2.268 de copii.

În acest context, producătorul american de medicamente a solicitat marți, 9 noiembrie, autorizarea la nivelul Uniunii Europene a vaccinului său anti-COVID pentru această grupă de vârstă. scrie kanald.ro

La această categorie de vârstă nu au fost raportate reacții adverse grave legate de vaccin. Și nu au fost raportate cazuri de miocardită, inflamația mușchiului cardiac.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: ”Nimeni nu are garanție clară că nu va face o formă gravă. În al doilea rând, eficacitatea din studii este de 100% pentru această grupă de vârstă.

În al treilea rând, dacă vrem să închidem pandemia când vorbim de o variantă virală cum e Delta ne trebuie un procent de vaccinare de 90% și e clar, dacă nu prindem toate grupele de vârstă acest lucru nu va fi posibil”.

Excludem inclusiv infecțiile multiple în cazul unui copil cu SARS-COV-2 concomitent cu alte virusuri respiratorii. Ne explică profesorul imunolog Carmen Chifiriuc.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Sunt vaccinuri foarte sigure. În comunități sunt tot felul de infecții, fiecare agent infecțios mobilizându-și propriile strategii de a cuceri gazda. Întâlnirea în același organism oricum poate să conducă la apariție unor infecții și a unui tablou sever. Clar trebuie și ei vaccinați”.

Nu au fost raportate reacții adverse grave legate de vaccin. Anticorpii produși au demonstrat capacitatea de a neutraliza varianta Delta. Chiar dacă mulți copii nu fac forme severe ale infecției. De când a apărut virusul, s-au găsit 3 explicații în acest sens.

Până la 4 ani, 75% dintre copii au o infecție cu un coronavirus

După naștere, organismul e pregătit să intre în contact cu miliarde de microbi. Și să răspundă eficient.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Sistemul imunitar la copil recunoaște foarte rapid toate particulele virale odată ce virsul pătrunde în organism, răspunsul antiviral se declanșează mult mai rapid și celulele infectate sunt eliminate înainte ca virusul să se multiplice și să facă leziuni sau să producă un răspuns imun exagerat din partea organismului gazdă. Leziunile sunt corelate cu acest răspuns exagerat”.

A doua explicație. Până la 3 ani, se formează sistemul de microbi, care ne colonizează în mod normal.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Ca să poată să se instaleze această microbiotă normală, la nivel mucoaselor există o protecție, protejează mucoasa copilului de apariția acestui răspuns exagerat și aceasta ar putea interveni în răspunsul anti SARS-COV- 2”.

Și a treia explicație. Copiii fac anticorpi naturali din clasa IGM. Care recunosc microbii asemănători. Spre exemplu, există 7 tipuri de coronavirusuri. Cele mai multe determină viroze banale.

Până la 4 ani, 75% dintre copii experimentează o infecție cu un coronavirus. Anticorpii produși este posibil să ofere protecție încrucișată față de SARS-COV-2. Nu se știe dacă și la următoarele mutații vor oferi protecție. scrie stirileprotv.ro