Salariul minim în România de 3.500 de lei? Veștile îmbucurătoare vin de la Comisia Europeană

1.505

Vești uluitoare pentru foarte mulți români! Salariul minim ar crește la 3.500 de lei în România, dacă indicatorul de minim 60% din salariul mediu brut al fiecărui stat ar fi aplicat. Numeroase persoane ar avea nevoie de acest venit mult mai mare pentru a se întreține.

Corina Crețu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European, a vorbit despre ce salariu minim pe economie am putea avea în România, dar și modul în care s-ar putea ajunge la suma de 3.500 de lei. Negocierile în ceea ce privește legiferare unor salarii minime adecvate în Uniune vor avea loc curând.

Cum ar putea să ajungă salariul minim la suma de 3.500 de lei

Corina Crețu a transmis că acest salariu ar putea să îi ajute pe mulți să își asigure traiul de zi cu zi, ținând cont că 25 de milioane de cetățeni din Uniunea Europeană se află la limita sărăciei.

„Studiile arată că sunt 450 milioane de cetăţeni ai Uniuni Europene, din care 25 milioane sunt la limita sărăciei, iar cei mai mulţi sunt în Europa Centrală şi de Est.

Sunt oameni care muncesc mai mult de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, deci ar trebui ca din acest salariu să-şi poată asigura traiul de zi cu zi.

Tocmai de aceea a fost demarată această dezbatere. Până la votul din Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (din 11 noiembrie, n.r.) au avut loc 45 de runde de negocieri şi s-a ajuns la un indicator acceptat de toate statele membre: salariul minim să fie de cel puţin 60% din salariul mediu brut al fiecărei ţări membre.”, a declarat Corina Crețu pentru Agerpres.

„Se vorbește, de fapt, despre un salariu corect, echitabil”

De asemenea, Corina Crețu a declarat că salariul ar trebui să ajute oamenii să își asigure cele necesare, fără să mai ajungă la limita sărăciei din cauza lipsei banilor. În România, creșterea salariului minim ar bucura foarte mulți oameni care muncesc din greu pentru a se întreține.

În același timp, membrul supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European a transmis că această măsură a salariului minim ar deveni o povară pentru statele sărace, însă ar reduce disparitățile sociale.

„În ceea ce priveşte sumele, la ora actuală salariul mediu brut în România este undeva la 5.300 de lei, iar 60% ar însemna circa 3.500 lei, ceea ce ar ajuta foarte mulţi oameni să-şi asigure un trai decent.

Se vorbeşte, de fapt, despre un salariu corect, echitabil, care să ajute oamenii să-şi asigure măcar cele necesare (…)

Deci, această directivă a salariului minim, deşi va fi o povară pentru statele sărace şi guvernele lor, va accelera reducerea disparităţilor sociale.”, a mai declarat Corina Crețu.

De menționat este faptul că precizările europarlamentarului român vin după ce miniştrii cu atribuţii în domeniul ocupării forţei de muncă şi ai afacerilor sociale din cadrul UE reuniţi în Consiliu, luni, la Bruxelles au ajuns la un acord asupra mandatului de negociere cu privire la o propunere a Comisiei Europene de legiferare a unor salarii minime adecvate în Uniune.

Mai exact, acordul prevede începerea unor negocieri dintre cele trei instituţii ale UE – Parlamentul European, care acum două săptămâni şi-a votat poziţia, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană – pentru a conveni un text final.

De reamintit că de la 1 ianuarie 2021, salariul minim este 2.300 de lei brut și, după aplicarea tuturor taxelor, ajunge la 1.386 de lei.