Certificatul verde, mai inutil ca niciodată. Ce spune Alexandru Rafila despre posibila introducere a acestuia

1.682

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi declarații despre certificatul verde. Acesta a vorbit despre eficiența actului, în situația în care se va introduce la locul de muncă.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că o eventuală aprobare a certificatului verde la locul de muncă, săptămâna viitoare, și punerea la dispoziție a trei, patru săptâmâni pentru introducere, în țara noastră ar putea avea loc o descreștere a cazurilor de infectare.

“Dacă el e aprobat să spunem săptămâna viitoare, dacă avem noi doi multă imaginaţie şi este aprobat săptămâna viitoare şi se dă un termen de introducere de două, trei, patru săptămâni, ne apropiem probabil de zona de descreştere”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3, duminică seară, întrebat fiind dacă mai este folosit proiectul privind adoptarea certificatului verde la serviciu.

Alexandru Rafila și Florin Cîțu se contrazic pe tema certificatului verde la locul de muncă

Totodată, interogat și dacă președintele PNL, Florin Cîțu, ar fi luat act de o astfel de informație, după ce și-ar fi exprima dorința ca actul normativ să fie aprobat cât mai curând, ministrul sănătății a dat de înțeles că nu este de acord cu intenția liderului liberalilor.

“Am fost întrebat dacă eu sprijin proiectul iniţial al domnului preşedinte Cîţu, care era extins nu numai la personalul medical, cred că mai era la câteva categorii.

Înţeleg că a vrut să-l extindă, nu ştiu detalii, că nu am avut acces la aceste informaţii, dar ştiu că vrea să-l extindă şi la alte categorii, era o discuţie dacă numai la stat sau numai la privat.

Mi se pare o chestiune care nu are niciun sens pentru că virusul nu cred că ştie dacă cineva e angajat în sectorul public sau în sectorul privat”, a mai declarat Alexandru Rafila.

”Este un motiv pur populist, au făcut analize despre cât de mulți cetățeni sprijină acest demers și câți sunt împotrivă și au ajuns la concluzia că pierd mai mult cu introducerea lui.

Spun că e populism pentru că e un calcul strict politic, nu e vreo urmă de interes public, pentru sănătatea publică sau protecția sistemului de sănătate”, a declarat pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seara, că țara noastră este deja în valul 5 al infecțiilor Covid-19.

În ceea ce privește varianta Omicron, cea responsabilă de majoritatea cazurilor de SARS-CoV-2 din lume, oficialul Executivului a avertizat că în cel mult 2 săptămâni ea va avea o transmitere comunitară și în România.

Omicron va avea transmitere comunitară în România în 2 săptămâni. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Ministrul sănătății a mai dezvăluit, într-un interviu acordat la Antena 3, că ţara noastră se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa, situându-se pe locul doi sau trei în acest clasament.

”Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni. Încă nu e preponderent acum în România, iar el iese şi la teste rapide”, a declarat ministrul, duminică seara.

În opinia oficialului de la Sănătate, problema o reprezintă în acest moment o eventuală blocare a sistemului medical: ”prioritatea noastră e ca oamenii să fie testaţi din timp”.