Directorul OMS cere încetarea imediată a administrării celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19

19.722

OMS: 2022 ar putea aduce sfârșitul pandemiei. Ce condiție trebuie să îndeplinească toate țările lumii pentru acest obiectiv

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a criticat țările care administrează populației generale doza a treia de vaccin împotriva COVID-19 și a îndemnat la oprirea fenomenului.

Motivul acestei nemulțumiri este faptul că țările sărace nu au acces la suficiente doze nici măcar pentru a-și vaccina personalul medical.

„Administrarea celei de-a treia doze sau vaccinarea copiilor nu are nicio logică atâta timp cât lucrătorii din domeniul sanitar şi persoanele cu risc crescut din regiunile mai sărace așteaptă în continuare prima doză de vaccin.

Țările cu cea mai ridicată rată de vaccinare continuă să facă stocuri de seruri anti-COVID-19, în timp ce ţările cu venituri mici aşteaptă în continuare.

Zilnic sunt administrate de şase ori mai multe doze booster la nivel global decât doze primare în ţările cu venituri mici. Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat’”, a punctat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit digi24.ro.

În loc să facă a treia doză, cetățenii ar trebuie să se protejeze respectând măsurile de igienă, cum ar fi purtarea măştii, distanţarea socială şi testarea regulată. În acest fel, se poate atinge obiectivul mondial de vaccinare de 40% și la un echilibru în lume, susține Ghebreyesus.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a transmis un mesaj plin de speranță, în ajunul anului nou. Tedros Adhanom Ghebreyesu este de părere că pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022, dacă va exista o egalitate în răspândirea vaccinurilor, în rândul țărilor.

„Deși nici o țară nu este ferită de pandemie, avem multe instrumente ca să tratăm și să prevenim răspândirea COVID-19. Cât timp inegalitatea distribuirii de vaccinuri continuă, cu atât crește riscul ca virusul să sufere mutații în moduri pe care nu le putem preveni sau prezice. Dacă vom opri inegalitatea, vom opri și pandemia”, a declarat Ghebreyesu cu puțin timp înainte de intrarea în al treilea an care stă sub semnul noului coronavirus.

În prezent, numărul cazurilor de Covid-19 în lume se ridică la 287 de milioane, în timp ce aproape 5,5 milioane de persoane au murit.

Apariția variantei Omicron, favorizată de inegalitatea distribuirii vaccinurilor împotriva COVID-19
Șeful OMS a avertizat că inechitatea continuă să caracterizeze distribuirea vaccinurilor, ceea ce sporește riscul de evoluție și mutație a virusului.

„Naționalismul obtuz și acapararea de vaccinuri de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron”, a mai spus șeful OMS.