Ministrul Educației, rugăminte către părinți. Sorin Cîmpeanu și-a cerut scuze

15.830

Ministerul Educației a transmis o rugăminte și totodată o recomandare pentru părinții elevilor români. Sorin Cîmpeanu și-a cerut scuze în numele celorlalte autorități ale statului care nu au reușit să organizeze licitații astfel încât să fie teste în școli.

Ce îi roagă Ministrul Educației pe părinții elevilor din România

Sorin Cîmpeanu i-a rugat pe părinți să-și testeze copiii pe banii lor. Ministrul Educației le-a recomandat să nu omită să efectueze testele înainte ca elevul să plece la școală.

În acest context, el a simțit nevoia să-și ceară scuze în numele celorlalte autorități care ar fi trebuit să asigure necesarul de teste.

Adresez această rugăminte părinților, cerându-mi scuze în numele celorlalte autorități ale statului care nu au reușit să organizeze licitații în așa fel încât să fie teste în școli, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a făcut un apel la responsabilitate pentru părinți. El a ținut să sublinieze că săptămâna trecută rata de pozitivare a testelor a fost mult mai mare față de cea din luna decembrie 2021.

Teste pentru elevi din banii părinților
Sorin Cîmpeanu le-a recomandat părinților să-i testeze pe copii înainte de a-i trimite la școală.

Ministrul este de părere că este un lucru bun atât pentru sănătatea propriului copil, cât și pentru sănătatea întregii comunități școlare în care învață acel copil.

În urmă cu câteva zile, înainte de întoarcerea tuturor elevilor în școli, după vacanța de iarnă, Ministrul Educației spunea că școala nu începe în condiții de siguranță atât timp cât lipsesc testele de salivă din instituțiile de învățământ.

Pe de altă parte, Raed Arafat a explicat că școlile au rămas fără teste pentru că achiziția acestora a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către una dintre firmele participante. În acest moment se așteaptă o decizie din partea instanței.

Cu alte cuvinte, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență care în mod normal semnează contractele pe baza licitației făcută de ONAC, nu poate să se ocupe de acest lucru până nu se pronunță CNSC.

Cîmpeanu spune că regulile anti-COVID sunt respectate mai mult în interiorul școlilor decât în alte părți. Totuși, nimeni nu poate garanta că elevii nu se vor infecta, dar acest lucru nu trebuie să ducă la închiderea unităților de învățământ, precizează demnitarul.

„Siguranță totală nu există. Apreciez împreună cu Ministerul Sănătății și INSP care au spus că nu există motive pentru închiderea școlilor că, dacă se va ajunge la obligativitatea trecerii în online, trebuie să se facă în funcție de mai mulți parametri, inclusiv presiunea pe spitale”, a explicat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu recunoaște că Omicron poate să provoace mai multe îmbolnăviri însă consideră că, în general, copiii nu dezvoltă forme grave. Unii specialiști spun că seamănă mai mult cu o formă de gripă, a fost explicația ministrului.

Acum este valabil ordinul de ministru Educație/Sănătate din timpul valului 4, precizează Sorin Cîmpeanu. Deci se raportează la pragul de 3 la mie. „Sub 3 la mie școala se derulează cu prezență fizică, iar peste 3 la mie este nevoie ca personalul să fie vaccinat într-o proporție mai mare de 60%”, spune acesta.

După regulile în vigoare, 54 de școli din București se vor închide, pentru că nu au ajuns la pragul de 60% din personal vaccinat, spune Sorin Cîmpeanu: „În București, săptămâna viitoare va fi peste 3 la mie incidența, acele 54 de școli care nu au rata de vaccinare vineri, pentru că ziua de raportare este vineri, de 60%, vor trebui din păcate să treacă în online. Sunt multe școli unde și o persoană sau două dacă s-ar vaccina, ar depăși pragul de 60%”.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!