
Calendar ortodox 26 februarie 2022. Traditii si obiceiuri importante de Moșii de iarnă
Moșii de Iarnă, sărbătoare supranumită și Sâmbăta Morților este una dintre sărbătorile importante în calendarul ortodox, sărbătorită anul acesta la data de 26 februarie. În această zi, se pomenesc morții, se dă de pomană și se rostesc rugăciuni pentru sufletele celor adormiți.
Celebrarea moșilor de iarnă este unul dintre cele mai importante evenimente creștine ale anului. Această sărbătoare este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române cu scopul de a pomeni persoanele care nu mai sunt în prezent printre noi. Din această cauză, ziua Moșilor de Iarnă se mai numește și Sâmbăta Morților sau Sâmbătă Lăsatului Secului.
Ca orice altă sărbătoare creștină, ziua Moșilor are o semnificație aparte, creată pe baza unor obiceiuri și tradiții străvechi și se celebrează la o dată stabilită de către calendarul ortodox. Iată când se serbează în 2022 Sâmbăta Morților și care sunt tradițiile acestei zile sfinte.
Moșii de Iarnă reprezintă o sărbătoare cu o importanță uriașă în calendarul creștin-ortodox, ce marchează începutul celor Șapte Sâmbete ale Morților.
Această tradiție se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui, cu scopul de a pregăti creștinii-ortodocși de evenimentul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Anul acesta, în 2022, Sâmbăta morților se va celebra la data de 26 februarie în ziua de sâmbătă. Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 27 februarie 2022.
În dimineața acestei zile sfinte, enoriașii trebuie să meargă la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie a preotului și să participe la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți. Creștinii trebuie să dea de pomană diferite pachețele care vor fi împărțite persoanelor nevoiașe, cu scopul pomenirii celor ce nu mai sunt în viață.
Ce se dă de pomană
Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile.
Tradiția se pune în practică în fiecare an pentru ca preotul să poată pomenii în timpul Slujbei Sfintei Liturghii, numele persoanelor drage enoriașilor care nu mai sunt în viață.
După participarea la Slujba Sfintei Liturghii și la parastasul bisericesc, creștinii merg la cimitirul unde se odihnesc persoanele dragi care nu mai sunt în viață. Conform tradiției, trebuie aprinse cel puțin două lumânări de persoană pentru a putea încălzi sufletele celor decedați.
Cu această ocazie se respectă mai multe tradiții și obiceiuri importante. Se pregătesc tot felul de bucate pe bază de carne precum piftii, fripturi, prăjituri și se ia vin, care se duc la biserică pentru a fi sfințite și, ulterior, sunt date de pomană pentru cei morți.
Rudele se roagă pentru sufletele celor adormiți în timpul slujbei susținute de preot, iar dimineața merg la tămâiat, așa cum se obișnuiește, unde se duc pachete cu diverse bunătăți. De altfel, se aprind lumânări și se duc flori la locurile de veci.
Fiecare creștin trebuie să vină la slujbă cu câte un pachețel care se dă preotului, urmând ca acesta să le împartă persoanelor cu mai puține posibilități. Aceste pachețele trebuie să includă puțină coliva, un colăcel, vin roșu și, cel mai important, pomelnicul pe care sunt înșirate numele celor decedați.
Chiar dacă tradiția afirmă folosirea acestor elemente, pachețelul oferit poate avea și câteva alimente în plus printre care se numără plăcintă, brânzeturi, foietaje, carne, sarmale, fructe și alte produse alimentare, în funcție de posibilitățile financiare ale fiecăruia.
În această zi de mare sărbătoare este interzis să lucrezi sau să faci diferite treburi casnice, această regulă aplicându-se în special persoanelor de sex feminin. Chiar dacă despre toate persoanele care muncesc pe această dată, indiferent de gen, se spune că vor avea ghinion tot anul, femeile care trebăluiesc în Sâmbăta Morților vor fi pedepsite „să tremure ca piftia și să li se întoarcă pomana pe care au dat-o”.
În tradiție se spune că persoanele care în această zi mănâncă piftie sau orice alt fel de răcitură vor avea noroc tot restul anului. Datorită acestui obicei, Sâmbăta Morților poartă în unele zone ale țării și numele de „Moșii de piftii”.
Un alt obicei al Moșilor de Iarnă spune că toată mâncarea care a rămas în urma zilei sfinte de sâmbătă nu trebuie consumată a doua zi, în Duminica Lăsatului Secului de Carne, și trebuie în totalitate aruncată. În caz contrat, natura se va răzbuna și va aduce temperaturi scăzute, vânturi și ger în timpul verii.