Calendar crestin ortodox 2 februarie. Întâmpinarea Domnului, o sărbătoare importantă. Ce trebuie să facem

40.433

De-a lungul anului, creștinii ortodocși sărbătoresc mai multe Praznice Împărătești. Pe data de 2 februarie se prăznuiește sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, o slujbă străveche care a luat naștere în urma multor evenimente nefericite.

Ce reprezintă sărbătoarea Întâmpinarea Domnului

În această zi se binecuvântează lumânările, fiind cunoscută și cu numele de Aducerea la Templu a Pruncului Iisus sau ca Ziua Lumânărilor. În trecut, femeile care deveniseră mame mergeau la templu, la 40 de zile după naștere, și aduceau o pereche de turturele drept jertfă.

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare care comemorează momentul în care Hristos este adus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii.

După legea iudaică, la 40 de zile de la nașterea pruncului de parte bărbătească, mama acestuia trebuia să meargă la Templu că să-l închine lui Dumnezeu, cu gândul că din acesta se poate ridica Mesia. Iisus Hristos este dus la Templu împreună cu o pereche de turturele, care trebuiau aduse jertfă lui Dumnezeu. Odată ajunși la templu, ei sunt întâmpinați de preotul Seimon și de prorocița Ana.

Potrivit scrierilor bisericești, Simeon l-a luat pe prunc în braţe şi mulţumind Domnului, a zis: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32). În acea zi, dreptul Simeon a trecut la Domnul.

Pruncul a fost răscumpărat, după obicei, prin jertfirea celor două turturele, de către părinții Lui după trup, Iosif și Maria. Așa a rămas în cultul ortodox ceremonia prin care orice mamă creștină își duce copilul la biserică la 40 de zile după naștere.

Un alt eveniment sărbătorit în această zi este cinstirea icoanei Maicii Domnului, numită „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeţia lui Simeon”. În această icoană, Maica Domnului apare fără Iisus Hristos, străpunsă de șapte săbii în piept.

Profeţia lui Simeon

“O, Fecioară Preacurată, sabie de amândouă părţile ascuţite va trece prin inima ta, când vei vedea pe Hristos Fiul tău răstignit pe lemnul Crucii, când îl vei vedea gol, străpuns la mâini şi la picioare şi mort; atunci mare jale va cuprinde sufletul tău şi ca o sabie ascuţită vor trece prin inma ta toate aceste necazuri”.

După cuvintele Sfântului Simeon, considerat cel mai de seamă prooroc al acelor timpuri, Apostolul Luca spune: ”După ce au împlinit tot ce poruncea Legea Domnului, Iosif şi Maria s-au întors în cetatea lor, Nazaret. Iar Pruncul creştea şi se întărea; era plin de înţelepciune şi harul lui Dumnezeu era peste el”.

Obiceiuri populare de Întâmpinarea Domnului

Această zi mai poartă numele popular de Ziua Ursului sau Stretenie, nume provenit în urma multor superstiții create în jurul acestui eveniment. Fiind la limita dintre iarnă și primăvară, oamenii se bazau pe comportamentul urșilor pentru a face predicții meteorologice.

În tradiţia populară, se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Una dintre aceste predicții era legată de venirea timpurie sau întârziată a primăverii. De asemenea, oamenii obișnuiau sa se ungă cu grăsime de urs pentru sănătate și protecție, fiind un ritual important mai ales în cazul copiilor. Se spune că cine se unge cu grăsime de urs, capătă puterea acestuia. Mai mult, persoanele sperioase erau afumate cu fire din blană de urs.

O altă superstiție era legată de vreme. Oamenii aveau credința că dacă ziua de 2 februarie este însorită, atunci ursul, ieșind din bârlog, se sperie de propria-i umbră și intră înapoi în bârlog, ceea ce prelungește iarna cu mai multe săptămâni.

Dacă, din contră, ziua este înnorată, atunci ursul nu se sperie de umbra lui, iar primăvara va veni curând. În plus, dacă ziua este călduroasă, atunci era un semn că așa va fi vremea până la Sfântul Gheorghe.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!