Cum rămâne cu certificatul verde la locul de muncă. Ministrul Sănătății a anunțat oficial

6.443

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se declară dezamăgit de colegii din coaliția de guvernare pentru că nu au reușit să-și asume politic adoptarea unei legi a certificatului verde.

Spune acum, după ce au trecut aproape două săptămâni de la debutul valului 5 Covid în România că nu-i mai vede urgența în acest moment.

”Este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic, despre asta vorbim. A fost încercarea asta permanentă de pasare a responsabilități, cine e de vină de această situație, neadoptarea unei forme a certificatului verde”, spus Rafila.

”Nu mai văd urgența certificatului verde, pentru că presupune un timp până la implementare și eu sper că acest val cinci să se încheie. Deja avem aproape două săptămâni.

Dacă vrei să ai un răspuns, trebuie să-l adopți imediat și să-l utilizezi de mâine. (…) Valul 4 ar fi arătat altfel dacă am fi avut certificat verde”, a mai spus ministrul Sănătății.

Rafila spune că prin introducerea certificatului verde s-ar fi urmărit două scopuri: reducerea transmisibilității virusului în mijloacele de transport în comun și accelerarea ritmului vaccinării.

”Certificatul acesta poate fi utilizat în două scopuri. Unul este acela de stimulare a vaccinării. Pentru a călători sau a merge la serviciu ai nevoie de certificat.

Cel de-al doilea scop este legat de sănătatea publică, așa cum l-am propus în proiect alături de colegii mei de la INSP, astfel încât să treneze transmiterea. Transmisibilitatea în mijloacele de transport în comun trebuia să scadă. Desigur, aceste două scopuri sunt complementare”, a spus Rafila.

Ministrul crede că la ultimele două tulpini, Delta și Omicron, s-a văzut scăderea eficienței vaccinului, însă chiar și așa persoanele vaccinate au fost mult mai ferite de cazuri grave și deces, decât cele nevaccinate.

”Acum vedem că protecția vaccinării împotriva acestei forme de boală este mai mică. La început se spunea de 90%, ulterior, odată cu apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccinare, iar acum cu Omicron, și mai puțin.

Sigur că toate în cele trei faze avem un beneficiu major dat de vaccin și din acest motiv recomand cu tărie vaccinare, mă refer aici la proporția de decese sau de cazuri grave în rândurile vaccinaților. (…) Imunitatea de grup e un obiectiv greu sau chiar imposibil de atins”, a completat ministrul.

Ministrul Sănătății a declarat că cel mai probabil, vaccinul pentru acest virus va deveni ca cel antigripal, ceea ce înseamnă că va fi făcut o dată pe an. Rafila a afirmat ferm că trebuie să oprim transmiterea și că este foarte important să purtăm masca de protecție.

Reamintim faptul că CNSU a decis că nu mai sunt acceptate măștile de protecție din material textil, ci doar cele chirurgicale sau de tip FFP2. Amenzile pentru cei care nu vor respecta această regulă sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

FFP înseamnă piesă facială filtrantă și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!