ULTIMA ORA. Primele victime ale atacurilor: 8 persoane au murit. Rusia ataca Ucraina prin Belarus

4.385

Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

“Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

La scurt timp după anunțul președintelui rus, focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

Totodata mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

Forțele Armate ale Federației Ruse au început bombardamentul intensiv al unităților noastre din est și au lansat și lovituri cu rachete-bombă pe aeroporturile din Borîspil, Ozerne, Kulbakino, Ciuhuiiv, Kramatorsk, Ciornobaiivka, și așa mai departe asupra unor obiective militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Totodată, agresorul a lansat bombardamente de artilerie ale teritoriului și așezărilor Ucrainei de-a lungul frontierei de stat.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei luptă împotriva atacului aerian. Forțele de apărare ale statului sunt pregătite de luptă, ocupate și mențin poziții defensive. Situația este sub control.

Opt persoane din Ucraina au murit în urma bombardamentelor

Primele informații despre victimele invaziei din Ucraina, cel puțin opt persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în bombardamentele rusești, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne, potrivit Reuters.

Oficialii spun că un atac asupra unei unități militare din Podilsk, în afara Odesei, a ucis opt persoane și a rănit șapte. De asemenea, 19 persoane sunt date dispărute. O persoană a murit în orașul Mariupol, au adăugat aceștia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina, a transmis pe Facebook comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zelujni.

“Comandantul suprem al forţelor armate (preşedintele Volodimir Zelenski – n.r.) a dat ordinul ca agresorului să i se producă maximul de pierderi”, a precizat generalul.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat joi că forțele sale contracarează ofensiva rusă „cu demnitate” și provoacă pierderi trupelor Moscovei, potrivit CNN.

„Forțele Naționale de Apărare, care folosesc dreptul la autoapărare conform articolului 51 din Carta Națiunilor Unite, contracarează cu demnitate încercările inamicului de a trece frontiera de stat”, a spus Ministerul într-un comunicat distribuit pe Whatsapp. „Situația este sub control. Trupele ruse suferă pierderi.”

Ministerul a mai spus că „nu au existat pierderi în rândul apărătorilor Ucrainei”.

Într-o declarație anterioară, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că a neutralizat apărarea antiaeriană ucraineană. Potrivit CNN, informațiile nu a putut fi verificate în mod independent pentru niciuna dintre afirmații.

Belarus atacă Ucraina alături de Rusia

Potrivit CNN, convoaie militare trec prin punctul de frontieră dintre Belarus și Ucraina dinspre Belarus. Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au vorbit joi la telefon, potrivit agenției de presă de stat.

Serviciul de Frontiera din Ucraina spune că Belarusul atacă, altături de Rusia, Ucraina. Sunt folosite artilerie, echipamente grele și arme de foc. Atacurile de la frontieră au loc dinspre nord, est și sud, dinspre Rusia, Belarus și Crimeea.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!