Anunțul făcut de Raed Arafat: „Ne apropiem de momentul în care apar măsurile de relaxare”

7.345

În ultimele zile se vorbește tot mai mult despre relaxarea restricțiilor în vigoare la noi în țară. Chiar dacă situația este în continuare una dificilă, autoritățile sunt optimiste și susțin că momentul acela va veni curând. Raed Arafat a abordat și el acest subiect, explicând când vom renunța la masca de protecție chiar și în interior.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că România se apropie de momentul în care o parte din restricții vor fi ridicate.

Totuși, înainte de a fi luate astfel de decizii, trebuie făcută o analiză serioasă, a explicat șeful DSU.

”Ca să ridici măsuri, trebuie prima dată să vezi că impactul pe sistemul sanitar într-adevăr a scăzut”, a declarat Raed Arafat, care a adăugat că numărul cazurilor din ATI este, din păcate, în creştere.

Adio, restricții anti-Covid?! Anunțul făcut de Raed Arafat: „Ne apropiem de momentul în care apar măsurile de relaxare”

”Noi astăzi am avut în plus 14 persoane în terapiile intensive din ţară, adică, chiar dacă numărul total al cazurilor este în scădere, pe secţiile de terapie intensivă încă vedem o continuă creştere a numărului cazurilor. Ne apropiem de un moment în care se vor lua măsuri de relaxare, fără nicio discuţie.

Cum au luat toate celelalte ţări din jurul nostru, dar acest moment va fi corelat, bineînţeles, cu scăderea impactului pe partea de spitale, de secţie de Terapie Intensivă”, a mai spus Raed Arafat.

Arafat susține și că, dacă se ajunge din nou la un număr de cazuri care pune presiune pe sistemul medical, va fi un semnal de alarmă.

Arafat, despre scăderea cazurilor Covid
”Vedem o scăderea numărului de cazuri, asta nu poate fi negat, scade semnificativ numărul cazurilor, dar în continuare avem un număr semnificativ la terapie intensivă şi cu o uşoară creştere zilnică. Va mai dura puţin timp până vom vedea că începe să scadă şi numărul cazurilor pe secţiile de terapie intensivă.

Orice creştere care vine cu impact pe partea medicală ridică un semnal de alarmă. Dacă este fără impact pe partea medicală, atunci nu are de ce să ridice semnalul de alarmă.

Orice creştere care vine cu impact pe secţiile de terapie intensivă, cu capacităţile de internare şi implicit pe unităţile de primiri urgenţe poate să fie un motiv de îngrijorare şi să fie analizat dacă sunt de luat anumite măsuri sau nu. ”, a mai adăugat Arafat.

Noi am avut săptămâna trecută zeci de mii de infectări, dar nu putem compara ce se întâmplă acum cu ce s-a întâmplat în valul trecut. În valul trecut, cazurile erau mult mai puţine şi ajunseserăm deja la 1.600 – 1.700 chiar mai multe cazuri de terapie intensivă şi cu un aproape blocaj la unităţile de primiri urgenţă care erau pline de cazuri de terapie intensivă. La acest moment, din fericire, nu ne confruntăm cu o situaţie asemănătoare”, a adăugat Arafat.

Fără mască de protecție

Arafat îi asigură pe români că au loc multe discuții în acest sens, dar totul depinde de numărul de cazuri din următoarea perioadă. În prezent, România se află pe un trend descendent, dar tot sunt înregistrate multe cazuri zilnic. Dacă infectații vor fi mai puțin și locurile de la Terapie Intensivă se vor elibera, putem vorbi despre o evoluție reală.

Iar despre renunțarea la masca de protecție, Raed Arafat susține că s-ar putea renunțat la această restricție până la Paște. Dacă nu vor mai apărea surprize, românii vor ajunge să trăiască cu acest virus și mulți dintre ei se vor imuniza, moment în care nu va mai fi nevoie de acoperirea nasului și a gurii nici în interior.

“Paştele este în aprilie, dacă nu mă înşel în 24-25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră. Dacă nu sunt surprize şi nu e nimic, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate.

Si să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron, care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mult mai scăzută”, a declarat Arafat.