Adevărul despre activarea rezerviștilor. Ministrul Apărării a anunțat oficial

6.330

Ministrul Apărării a anunțat că rezerviștii au fost verificat și a explicat motivul pentru care s-a luat această decizie. Mulți dintre rezerviști au primit deja hârtiile acasă, fix în contextul tensiunilor de la granița dintre Ucraina și Rusia.

Ministrul Apărării despre activarea rezerviștilor

Vasile Dîncu a explicat adevăratul motiv pentru care rezerviștii au primit hârtii acasă. S-a crezut că are legătură cu ceea ce se întâmplă în această perioadă la granița dintre Ucraina și Rusia, dar nu este vorba despre asta.

Ministrul Apărării a spus că aceasta este o procedură de verificare care se desfășoară în fiecare an. Practic, acele hârtii pe care le-au primit rezerviștii nu vizează niciun fel de mobilizare.

Activarea rezerviștilor se face în fiecare an, prin rotație. În fiecare an facem această verificare (…) În niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor, nu suntem în această situație, a declarat Vasile Dîncu.

Totul a plecat de la un document pe care rezerviștii l-au primit acasă zilele acestea. Pe fondul tensiunilor de la granița dintre Ucraina și Rusia, s-a crezut inițial că rezerviștii vor fi activați, însă nu despre asta este vorba.

Concret, acestora le-a fost trimis un document emis de Ministerul Apărării Naționale, în baza articolului 26 din Legea 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război.

În document este prevăzut faptul că în cazul în care există un ordin de rechemare, un soldat are la dispoziție 48 de ore să vină la unitatea militară desemnată.

Ministrul Apărării a admis că este vorba despre o coincidență mult prea mare ca rezerviștii să primească aceste documente tocmai în această perioadă, dar că în niciun caz nu e vorba de război.

Ce scrie în ordinul de mobilizare a rezerviștilor

Soldații care nu se prezintă la locul și data solicitate de Ministerul Apărării Naționale intră sub incidența legii. Potrivit articolului 435 din Codul Penal, riscă închisoarea de la 2 la 7 ani.

Ei se vor prezenta la locul şi termenul prevăzute în ordinul de chemare în următoarele situaţii: la instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare parţială sau totală, precum şi a stării de război, la chemarea prin delegatul M.A.l., unităţii militare, ori prin staţiile locale de radio sau TV.

Ce scrie în ordinul de mobilizare a rezerviștilor din Armata Română
Obligaţiile persoanelor care primesc ordinul de chemare sunt înscrise pe versoul documentului:

Vă veţi prezenta la locul şi termenul prevăzute în ordinul de chemare în următoarele situaţii:

– la instituirea stării de asediu;
– la declararea stării de mobilizare parţială sau totală, precum şi a stării de război;
– la chemarea prin delegatul M.A.l., unităţii militare, ori prin staţiile locale de radio sau TV.

Veţi prezenta ordinul de chemare operatorilor economici cu care executaţi transportul, pentru a fi înscrise datele menţionate în cupoanele de deplasare la mobilizare sau război.

La prezentarea la unitate veţi avea asupra dumneavoastră:

– ordinul de chemare (pliat şi lipit pe ultima copertă a livretului militar), livretul militar, cartea de identitate, permisul de conducere auto, actele medicale pe care le posedaţi (carnet de sănătate, bilet de ieşire din spital, certificat de concediu medical, decizia de pensionare pe caz de boală etc);

– obiecte de igienă personală;
– hrană rece pentru una zi.

Ordinul de chemare şi livretul militar vor fi păstrate în deplină siguranţă pentru a nu fi supuse pierderii, deteriorării, distrugerii sau furtului, iar la plecarea din localitate se vor găsi asupra dumneavoastră. Pierderea ori deteriorarea ordinului de chemare va fi anunţată, în termen de 48 ore, centrului militar.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!