Rusia: Ţările care trimit arme sau mercenari în Ucraina vor răspunde pentru asta

6.283

Ţările care decid să trimită arme sau mercenari în Ucraina „vor răspunde” pentru gestul lor şi îşi asumă „consecinţele”, a avertizat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE.

Ambasadorii ruşi au comunicat deja această poziţie ţărilor gazdă, a spus ea, dar nu a explicat ce fel de măsuri va lua Moscova.

„Aceste ţări ar trebui să înţeleagă ce responsabilitate vor avea pentru aceasta. Cum vor înţelege? Este destul de simplu. Diplomaţii, ambasadorii şi ambasadele noastre au transmis acestor capitale poziţia noastră clară şi bine formulată” , a spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de TASS.

Ţările Uniunii Europene în bloc şi, de asemenea, unele dintre ele cu titlu individual au convenit să trimită în Ucraina material militar şi arme pentru a sprijini guvernul de la Kiev după invazia rusă, declanşată la 24 februarie, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, informează Agerpres.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel cetăţenilor din ţări prietene cu Ucraina să vină în ţara sa pentru a se alătura luptei împotriva agresiunii ruse, urmând să fie integraţi într-un fel de nouă Legiune internaţională.

De asemenea, conform regulilor serviciului militar ucrainean, cetăţenii străini se pot alătura ca voluntari în unităţi precum Forţele teritoriale de apărare.

O companie din Kiev oferă 1 milion de dolari pentru fiecare avion rusesc capturat. Oferta e valabilă și pentru ruși

Ukroboronprom, o companie ucraineană de armament cu sediul la Kiev, a promis că va oferi recompense importante oricărei persoane care reuşeşte să captureze sau să deturneze avioane sau elicoptere de luptă ruseşti, informează DPA.

Compania ucraineană a anunţat prin intermediul unui mesaj publicat pe serviciul de mesagerie online Telegram că oferă suma de 1 milion de dolari pentru orice avion rusesc capturat în stare de funcţionare. Ukroboronprom va oferi jumătate din această sumă, adică 500.000 de dolari, pentru orice elicopter rusesc.

Reprezentanţii firmei ucrainene au lansat cu această ocazie şi un apel către piloţii ruşi, scrie Agerpres.

“Pentru piloţii Federaţiei Ruse care vor să participe la acest program: vă garantăm că veţi primi cetăţenie într-o ţară liberă!”, au transmis reprezentanţii producătorului de armament Ukroboronprom.

Un comandant rus, capturat de Ucraina, a condamnat genocidul făcut de Moscova. El susține că trupele Rusiei au fost păcălite să creadă că naziștii au ocupat Kievul și că acesta are nevoie să fie eliberat. Militarul a adăugat că îi este rușine că a ajuns în această situație.

Eu, personal, tocmai când am intrat pe acest teritoriu și am vazut pugiliși profesioniști, Usyk și Lomachenko, mereu mi-a plăcut să-i urmăresc boxând, ei sunt pugiliștii mei favoriți. Când i-am văzut punând mâna pe arme și spunând că au fost determinați să o facă, a fost momentul în care mi-a fost rușine că am venit în Ucraina.

Dmitri Mihailovici Astakov, locotenet – comandant rus: „Ni s-a spus că Ucraina este dominată de un regim fascist, unde naționaliștii și naziștii au preluat puterea și că noi trebuie să ne ducem și să eliberăm poporul ucrainean.

Fiți curajoși! Vă aflați într-o situație tensionată, dar mergeți și luptați împotriva comandantului vostru. Acesta este genocid. Oamenii sunt uciși. Rusia nu poate să câștige aici chiar dacă noi mergem până la capăt. Nu putem invada teritoriul, nu putem invada acești oameni!

Nu îmi pot găsi cuvintele pentru a-mi cer e scuze poporului ucrainean. Cer Ucrainei să-i lase în viață pe soldații ruși. Oamenilor din armata rusă și ai Serviciului Trupelor de Gardă Națională Federală situați aici le este rușine, ei nu vor război. Ei nu vor să vă omoare, ucraineni.”

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!