Mariupol e în faza de dezastru umanitar. Oamenii care au rămas blocați în oraș topesc zăpada sau caută apă în conductele subterane

940

Situatii dramatice din Mariupol, unde oamenii sunt omorâți de armata rusă, care nu face nicio diferență între civili și militari. Din blocurile bombardate continuu nu se mai poate folosi niciun lucru.

Orașul Mariupol din sudul Ucrainei este asediat de aproape două săptamâni. Tancurile rusești au tras asupra blocurilor de locuințe, iar spitalul s-a umplut de civili răniți, victime nevinovate ale războiului.

O mamă și-a pierdut copiii în bombardamente: „Am fost prinși la subsol și doi copii au murit… Unde să mai fugim? Cine ne aduce copii înapoi?”.

Dmitro Kuleba, ministru de Externe din Ucraina: „Mariupol este de o importanță crucială pentru Rusia pentru că, dacă vor prelua controlul asupra orașului, vor stabili un coridor terestru direct către Crimeea, din Rusia și, de asemenea, ne vor opri accesul la Marea Azov.

Acesta este motivul pentru care încă îl apărăm cu înverșunare și eroism. Și acesta este motivul pentru care Rusia încearcă atât de nemilos să distrugă orașul și să-l captureze cu orice preț”.

Nu există alimente suficiente, multe persoane mor din cauza lipsei de medicamente.

În oraș e o atmosferă de panică și există temerea că unii locuitori vor încerca să părăsească orașul pe cont propriu nu prin coridorul umanitar, ceea ce i-ar expune artileriei rusești.

Într-un mesaj online, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat sâmbătă că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol. Ea a învinovățit pentru asta forțele rusești. La rândul său, Moscova a acuzase anterior forțele ucrainene că au blocat intenționat oamenii acolo.

Noi imagini din satelit arată distrugerile din Mariupol

Fotografii realizate din satelit puse la dispoziție de compania privată americană Maxar Technologies arată pagubele importante suferite de infrastructura rezidențială și civilă din orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei.

În partea vestică a orașului-port sunt vizibile incendii, în timp ce zeci de blocuri de locuințe au fost grav avariate de bombardamentele și obuzele rusești.

Cel puțin 1.582 de civili din Mariupol au fost uciși ca urmare a bombardamentelor rusești, a declarat vineri consiliul municipal, un bilanț care nu poate fi verificat din surse independente, precizează BBC.

Sâmbătă, Rusia a afirmat că a capturat zone de la periferia orașului, dar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba susține că orașul rămâne sub controlul Kievului.

Ministrul ucrainean de Externe a mai spus că „tacticile folosite de ruși în Ucraina sunt la fel ca cele folosite în Siria”.

Dmitro Kuleba, ministru de Externe din Ucraina: „Și Ministerul rus al Apărării spune că situaţia este gravă în special la Mariupol, unde “sute de mii de persoane printre care şi străini” sunt prinşi în capcană. De vină ar fi ‘naţionaliştii’ ucraineni, care ar mina zonele rezidenţiale şi ar distruge drumuri şi poduri – mai spune oficialul rus”.

Teorie susținută și de Putin, care este în continuare extrem de hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina – spun surse de la Palatul Elysee, după ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit la telefon ieri cu Putin.

Dar trupele ucrainene au reușit să țină piept încă o noapte atacurilor

Mariupol se află într-o poziție strategică pe coasta Mării Negre, împiedicând forțele rusești din estul Ucrainei să aibă un culoar de legătură terestră cu trupele Moscovei care au invadat Ucraina dinspre peninsula anexată Crimeea.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!