Belarus transferă trupe la granița cu Ucraina. Anunțul Ministerului Apărării

12.089

Belarus a anunțat că transferă unități de luptă la frontiera cu Ucraina. Ministerul Apărării a vorbit și despre obiectivul acestei mișcări, precizând că nu au legătură cu operațiunea specială din Ucraina. Adjunctul Ministrului Apărării a făcut declarații într-un comunicat de presă oferit publicității sâmbătă.

Belarus trimite unități de luptă la frontiera cu Ucraina

Belarus a anunţat sâmbătă că desfăşoară cinci unităţi de luptă la frontiera sudică pentru a preveni intrarea în ţară a unor „formaţiuni naţionaliste armate” din Ucraina, relatează dpa.

„Mişcările de trupe nu sunt în niciun fel legate de orice pregătiri, ca să nu mai vorbim de vreo participare a soldaţilor belaruşi la operaţiunea specială de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat adjunctul ministrului apărării, Viktor Gulevici, într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

Zilele trecute, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că ministerul belarus al Apărării trebuie să prevină orice atac atac „din spate” împotriva forţelor ruse.

Lukaşenko le-a transmis şefilor instituţiilor de apărare că trebuie să împiedice orice încercare – probabil a forţelor ucrainene – de a întrerupe liniile de aprovizionare ruseşti şi de a-i „lovi pe ruşi din spate”.

În acelaşi timp, el a dispus specialiştilor din Belarus să asigure alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl, situată în Ucraina, a relatat BeITA.

Ucraina a avertizat miercuri asupra pericolului unei scurgeri de radiaţii la Cernobîl după ce electricitatea a fost întreruptă, dar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a văzut „niciun impact major asupra securităţii”, informează Agerpres.

Rusia acuză forţele ucrainene de atacarea liniilor electrice şi a staţiei care alimentează centrala nucleară.

Ministerul rus al Apărării a declarat la 25 februarie că centrala nucleară de la Cernobîl se află sub controlul armatei ruse. Totodată, personalul tehnic a rămas să lucreze la centrală, ale cărei reactoare sunt oprite de mult timp.

Ucraina acuză Belarusul că plănuieşte să intre în război alături de Rusia. Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a negat acest lucru.

Rusia şi-a folosit aliatul Belarus ca rampă de lansare a invaziei sale în Ucraina la 24 februarie. De asemenea, forţele ruse au folosit Belarus ca bază din care au atacat ţinte din Ucraina cu avioane de vânătoare şi rachete.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!