CIA: Atacul Rusiei asupra Ucrainei este iminent. În ce zi se așteaptă spionajul american să dea Putin ordinul de atac

2.018

Serviciile de informații americane au emis cel mai urgent avertisment către aliații NATO cu privire la un atac iminent rusesc asupra Ucrainei, susține publicația Der Spiegel.

Potrivit informațiilor publicației germane, atât serviciul secret al SUA, CIA, cât și armata SUA au informat vineri guvernul federal și alte state NATO că, pe baza unor noi informații, există temeri că atacul ar putea avea loc încă de miercurea viitoare.

CIA preconizează un atac al Rusiei asupra Ucrainei săptămâna viitoare

Potrivit mai multor diplomați și oficiali militari, citați de Der Spiegel, Statele Unite au oferit multe detalii despre briefing-urile secrete. Au fost descrise în mod specific rutele pentru invazia rusă, precum și unitățile ruse individuale și sarcinile pe care urmau să le asume. 16 februarie a fost dată ca dată posibilă pentru începerea invaziei.

La Berlin nu se cunoșteau inițial informațiile pe care se bazează avertismentul acut al SUA. Cu toate acestea, s-a spus că informațiile din SUA erau foarte detaliate și susținute de multe surse.

Cu toate acestea, conform liniilor, nu se poate evalua și prezice singur dacă un atac este iminent. Un moment din jurul mijlocului lunii februarie a fost mult timp considerat plauzibil.

Cu toate acestea, oamenii din interior cred că este posibil ca SUA să răspândească în mod deliberat informațiile pentru a torpila planurile de atac rusești.

Militarii și diplomații occidentali au declarat că serviciile secrete americane au interceptat aparent indicii că regimul de la Kremlin a pregătit armata pentru miercurea viitoare. Dacă aceasta reprezintă deja o decizie nu poate fi spus cu certitudine în acest moment.

La conferința de presă de la Casa Albă, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, a refuzat să comenteze aceste rapoarte. Un atac ar putea avea loc oricând, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice.

Totuși, el a subliniat: „Nu spunem că președintele Putin a luat o decizie finală”. Pe parcursul crizei, guvernul SUA a diseminat informații de informații la o scară neobișnuit de mare.

Pe parcursul zilei s-a putut observa o agravare a situației. Ministrul de externe Antony Blinken, care se află în prezent în Australia, a avertizat despre un posibil atac înainte de încheierea Jocurilor Olimpice din China, pe 20 februarie.

Cu o seară înainte, președintele american Joe Biden le-a cerut tuturor americanilor să părăsească imediat Ucraina. Potrivit presei americane, el s-a întâlnit joi seara târziu cu cei mai importanți consilieri de securitate la Casa Albă, în cadrul unei reuniuni de urgență.

Vineri, lucrurile au evoluat și mai mult. Aparent, Statele Unite au informat aliații în mod individual despre noile descoperiri încă de dimineața devreme.

Pentru după-amiaza târziu, președintele american Joe Biden a convocat toți șefii de stat și de guvern din UE pentru o conferință telefonică. Au fost invitați și șeful Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe lângă noile constatări, Biden a mai subliniat cât de important este să rămânem în dialog cu Rusia. S-a vorbit și despre viitorul apel telefonic între el și Putin.

Guvernul federal a comentat doar foarte general conținutul videoconferinței. Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat pe Twitter că a fost un „dialog important despre situația de securitate foarte, foarte gravă din Ucraina”, în care s-a exprimat unitatea Aliaților.

Aliații sunt pregătiți pentru un răspuns ferm, cu sancțiuni, în cazul în care ar exista o invazie. Acum era vorba de „prevenirea unui război în Europa”.

Cancelarul Olaf Scholz va călători luni în Ucraina și se va întâlni marți cu președintele Rusiei la Moscova.