SUA vor trimite Ucrainei sisteme de apărare de fabricație sovietică pe care le-au obținut în secret de-a lungul anilor
Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, echipamente militare pe care le-a obținut în secret cu decenii în urmă, relatează The Wall Street Journal, care citează oficiali americani.
Echipamentul militar, despre care un oficial american a spus că include și sisteme SA-8, este vechi de decenii și a fost obținute de SUA în trecut, pentru a examina tehnologia armatei sovietice, folosită de Moscova, dar și exportată de ruși în mai multe țări ale lumii.
Armata ucraineană este familiarizată cu aceste sisteme, multe dintre ele fiind moștenite de aceasta după prăbușirea URSS. Decizia vine în contextul în care administrația Biden încearcă să ajute Ucraina să-și dezvolte capacitățile de apărare aeriană.
De-a lungul deceniilor, Statele Unite au reușit să obțină un mic arsenal de sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, pentru ca echipamentele să poată fi examinate de experții americani.
Eforturile secrete ale americanilor au intrat în atenția publică în 1994, când un avion de transport sovietic imens a fost observat la aeroportul din Huntsville, în apropiere de o importantă autostradă.
Ulterior, s-a confirmat că avionul avea la bord un sistem de apărare S-300 pe care SUA îl obținuse în Belarus ca parte a unui proiect secret care a implicat un contractant de armament de la Pentagon. Contractul avea o valoare de 100 de milioane de dolari, conform unui fost oficial implicat în misiune.
Conform unui oficial al administrației SUA, sistemul S-300 cu pricina nu se numără printre sistemele pe care americanii le vor trimite în Ucraina.
Ucraina deja deține unele dintre sistemele de apărare aeriană rusești, inclusiv S-300. Totuși, în eforturile lor de a-i opri pe invadatorii ruși, ucrainenii au nevoie de mai multe astfel de sisteme.
Rachetele Stinger, pe care SUA și țările NATO le-au oferit până acum Ucrainei, sunt eficiente doar în a doborî aeronave care zboară la altitudine mică și elicoptere.
SUA speră că furnizarea de sisteme de apărare noi va permite Ucrainei să-și creeze o zonă de excludere aeriană de facto, în condițiile în care SUA și aliații săi NATO au refuzat apelurile președintelui Zelenski de a impune o astfel de zonă deasupra Ucrainei, motivând că o astfel de acțiuni ar duce la un război direct între NATO și Rusia.
Uniunea Europeană îşi va spori la un miliard de euro ajutorul financiar destinat achiziției de produse militare către Ucraina, a declarat luni şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care participă la o reuniune a miniștrilor de externe din UE, ce precede summitul din această săptămână al liderilor europeni cu președintele american Joe Biden.
„Vom spori mijloacele financiare destinate achiziţiei de produse militare la un miliard de euro, pentru a arăta clar deplină solidaritate cu Ucraina”, a declarat presei Annalena Baerbock, aflată la Bruxelles, unde participă la reuniunea miniştrilor europeni de externe.
Germania se va asigura, de asemenea, că vânzările de arme ale producătorilor germani vor fi efectuate cât mai repede posibil, a promis șefa diplomației de la Berlin.
„Ucraina are nevoie de arme”, a afirmat ea, dar nu a dat detalii, motivând că „este vorba despre viaţă şi moarte”, că războiul este în plină desfășurare și, prin urmare, „e nevoie de mare atenţie când vorbim despre ce arme vor fi livrate şi unde”.
Totuşi, ea a subliniat că NATO trebuie să prevină extinderea războiului către alte ţări. „Avem o responsabilitate faţă de ucraineni, dar avem o responsabilitate şi faţă de cei 450 de milioane de europeni şi faţă de aceia care sunt membri NATO”, a punctat Annalena Baerbock, potrivit Agerpres.