UE a pregătit un pachet „robust și cuprinzător” de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: Sperăm la ce e mai bine, dar suntem pregătiți pentru ce e mai rău

4.567

Europa speră la ce este mai bine, dar este pregătită pentru ce este mai rău, a declarat președinta Comisiei Europene, în contextul în care trupele Federației Ruse rămân poziționate pentru un eventual atac asupra Ucrainei, relatează Politico.

UE a pregătit un pachet „robust și cuprinzător” de sancțiuni împotriva Rusiei, anunță Ursula von der Leyen

„Aceasta este o criză care a fost creată de Moscova”, le-a spus Ursula von der Leyen eurodeputaților prezenți la Strasbourg. „Sperăm la ce este mai bine, dar suntem pregătiți pentru ce este mai rău”, a continuat șefa Executivului comunitar.

În ziua precedentă, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin susținea că armata rusă a decis „să retragă parțial” o parte din cele peste 100.000 de trupe pe care le-a concentrat la frontierele ucrainene. Ursula von der Leyen spune că vestea este „un semn de speranță”, însă a îndemnat UE să rămână „vigilentă”.

Anterior, secretarul general al NATO atrăgea atenția că pe teren nu s-a observat vreo retragere a forțelor ruse. Dimpotrivă, spunea Jens Stoltenberg, pare că Moscova continuă acumularea militară la frontierele ucrainene. La rândul său, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat că o eventuală ofensivă rusă asupra Ucrainei rămâne foarte posibilă.

„În cazul în care Kremlinul va alege violența împotriva Ucrainei, răspunsul nostru va fi puternic și unitar”, a mai declarat Ursula von der Leyen, adăugând că UE a pregătit un pachet „robust și cuprinzător” de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Mesaje similare au transmis și președintele Consiliului European, Charles Michel, și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Îndemnăm Rusia să întrerprindă pași concreți și tangibili către dezescaladare… pentru că acesta este condiția pentru un dialog politic sincer”, a fost reacția lui Charles Michel. „O tabără nu poate încerca la infinit diplomația în timp ce cealaltă tabără comasează trupe”, a continuat înaltul oficial european.

Atât Charles Michel, cât și Josep Borrell și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește votul prin care parlamentarii ruși îi solicită lui Vladimir Putin să recunoască independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, o mișcare despre care se spune că amenință eforturile diplomatice pentru a evita un război mai mare între cele două țări.

„Nu știm ce va face Putin (…). Suntem pregătiți să continuăm negocierile, discuțiile, astfel încât să căutăm soluții diplomatice pentru cea mai rea criză pe care o trăiește Europa de la încheierea Războiului Rece”, a spus șeful diplomației europene.

Europarlamentarii vor întreruperea proiectului Nord Stream 2 dacă Rusia atacă Ucraina

Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice din legislativul european au cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina și din jurul acestui stat către locurile de unde au fost dislocate inițial. De asemenea, într-o declarație comună adoptată miercuri, europarlamentarii au solicitat ca proiectul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia către Germania, să fie întrerupt dacă Rusia atacă Ucraina.

Concomitent, Uniunea Europeană a condamnat ferm marţi apelul deputaţilor ruşi către preşedintele Vladimir Putin pentru recunoaşterea regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

„Această recunoaştere ar fi o încălcare clară a acordurilor de la Minsk”, semnate sub mediere franco-germană şi care prevăd revenirea acestor teritorii în cele din urmă sub controlul Kievului, a avertizat Borrell.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a subliniat că sprijinul UE şi angajamentul „pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional rămân neclintite”.

De asemenea, şeful diplomaţiei europene a invitat Rusia să-şi „respecte angajamentele şi să se angajeze cu bună credinţă” în discuţiile cu Ucraina, Germania şi Franţa cu privire la procesul de pace în estul Ucrainei în cadrul formatului de negocieri „Normandia”.