Declarație a președintelui Joe Biden: „Există două opţiuni: Începe al Treilea Război Mondial, adică fizic să intri în război cu Rusia”

13.064

Joe Biden a facut o declaratie despre situatia actuala din Ucraina si care ar fi consecintele acestei invazii ruse pe teritoriul ucrainean. Preşedintele american Joe Biden a declarat că alternativa la sancţiunile contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al Treilea Război Mondial.

Declaratia prsedintelui american Joe Biden.

„Există două opţiuni: Începe al Treilea Război Mondial, adică fizic să intri în război cu Rusia, sau te asiguri că ţara care acţionează împotriva dreptului internaţional ajunge să plătească un preţ pentru ceea ce a făcut”, a spus Biden pentru youtuberul Brian Tyler Cohen.

Preşedintele rus Vladimir Putin, atacând Ucraina, „ a obtinut exact efectul opus a ceea ce şi-a dorit. Scopul meu de la început a fost să ţin NATO şi UE unite. Pentru că Putin a crezut că poate diviza NATO creând un decalaj util pentru el. Şi asta nu s-a întâmplat”. Biden a mai prezis că Rusia va plăti un preţ mare atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru invazia Ucrainei, adăugând că războiul aduce Europa şi NATO mai aproape.

Joe Biden: SUA nu vor duce un război împotriva Rusiei în Ucraina. O astfel de confruntare înseamnă Al Treilea Război Mondial

O confruntare directă între forţele americane şi ruse în conflictul din Ucraina trebuie evitată întrucât ar putea conduce la un Al Treilea Război Mondial, a avertizat preşedintele Statelor Unite Joe Biden, citat sâmbătă de agenţia DPA. „Vreau să fiu clar: vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată puterea unui NATO unit şi galvanizat”, a scris Biden vineri pe Twitter, informează Agerpres. „Dar nu vom duce un război împotriva Rusiei în Ucraina”, a adăugat el.

„O confruntare directă între NATO şi Rusia este Al Treilea Război Mondial. Şi este ceva ce trebuie să ne străduim să prevenim”, a explicat preşedintele SUA.

Von der Leyen a transmis că drepturile Rusiei de membru al instituțiilor precum FMI și Banca Mondială vor fi suspendate.

„Rusia nu poate încălca grosolan legea internațională și în același timp să se aștepte că poate beneficia de privilegiile de a fi parte a ordinii economice internaționale”, a declarat von der Leyen. Noile măsuri reprezintă al patrulea set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina, astfel coordonându-se cu SUA și cu alți aliați G7, conform Reuters.

„Vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru izolarea și mai mult a Rusiei și care să golească resursele pe care le folosește pentru a finanța acest război barbar”, a spus Ursula von der Leyen. Alături de alți aliați occidentali, precum SUA, blocul comunitar va revoca statutul comercial al Rusiei de „cea mai favorizată națiune”. Aceasta ar deschide calea ca UE să interzică sau să impună tarife restrictive asupra bunurilor rusești și astfel să pună Rusia pe același nivel cu Coreea de Nord sau Iran.

Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectoarele fier și oțel. Von der Leyen a transmis că drepturile Rusiei de membru al instituțiilor precum FMI și Banca Mondială vor fi suspendate.

„Rusia nu poate încălca grosolan legea internațională și în același timp să se aștepte că poate beneficia de privilegiile de a fi parte a ordinii economice internaționale”, a declarat von der Leyen.

SUA va revoca statutul de ”cea mai favorizată națiune” pentru Rusia. Ce înseamnă asta, însă? Chiar președintele Biden a explicat că ”în Statele Unite, numim asta relații comerciale normale permanente (PNTR).

” Revocând acest timp de relații pentru Rusia, statul va avea dificultăți mari în a face comerț cu SUA. În plus, făcând asta la unison cu alte state, care contribuie la jumătate din economia globală, vom da o altă lovitură puternică economiei Rusiei, care deja suferă foarte tare din cauza sancțiunilor. Statutul națiunii cele mai favorizate se referă, în plan bilateral, că două state au agreat să facă comerț în cei mai avantajoși termeni pentru fiecare: taxe mici, puțină birocrație și un număr maxim de importuri permis.

Această schimbare a statutului Rusiei în raport cu SUA are nevoie de aprobarea Congresului, însă există suport bipartizan pentru aceasta, așa că totul stă în semnătura lui Joe Biden. Mișcarea a fost anunțată ca fiind coordonată și cu aliații din UE și din G7.

Totodată, SUA va interzice importurile de produse de lux din Rusia. Astfel, cetățenii americani nu se vor mai putea răsfăța cu votcă sau cu caviar, dar nici cu diamante. În paralel, Statele Unite nu vor mai putea exporta către Rusia diverse produse de valoare, cum ar fi tutunul, hainele, bijuteriile, automobilele și antichitățile.

Oligarhii care îl susțin pe Putin, vizați de noi sancțiuni

Joe Biden a pregătit și noi sancțiuni orientate împotriva oligarhilor ruși, dar și familiilor acestora.

”Statele G7 vor pune mai multă presiune pe miliardarii corupți ai Rusiei. Adăugăm noi nume pe lista oligarhilor și familiilor pe care le avem în vizor și sporim coordonarea între satele membre G7, pentru a confisca bunurile obținute ilicit de către aceștia”, a afirmat Joe Biden. ”Aceștia îl susțin pe Putin. Fură de la poporul rus și încearcă să-și ascundă averile în țările noastre. Sunt parte din cleptocrația de la Moscova și trebuie să suporte și ei consecințele acestor sancțiuni”, a spus președintele american despre oligarhi.

Totodată, SUA va interzice investițiile în Rusia dincolo de sectorul energetic. În paralel, alături de națiunile G7, SUA vrea să împiedice accesul Rusiei la FMI și la Banca Mondială, de unde ar putea obține împrumuturi pentru a-și susține economia.