Încep negocierile de pace între Ucraina şi Rusia! S-a ajuns la un consens, delegațiile celor două țări se întâlnesc la Gomel, în Belarus

15.066

După aproape patru zile de foc şi după ce mulţi militari şi civili şi-au pierdut viaţa, Vladimir Putin e dispus să negocieze cu Ucraina.

Negocierile dintre delegațiile Ucrainei și Rusiei vor avea loc la granița Ucrainei cu Belarus, în regiunea Gomel, potrivit presei ruse.

Ucraina a confirmat această informație. „Fără nicio condiție prealabilă. Acest lucru este important. Ei au inițiat. Vom avea o delegație foarte corectă”, a declarat o sursă din guvernul ucrainean pentru Pravda.

Primi pașii pentru încheierea războiului. O delegație formată din oficialități ucrainiene se deplasează la Gomel. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, negocierile vor avea loc fără precondiții.

Delegația rusă ajunsă în Belarus pentru negocieri a așteptat oficiali din Ucraina pentru discuții, la Gomel. Conform Interfax, negocierile ar putea avea loc fără precondiții. Vladimir Medinsky, şeful delegaţiei ruse şi consilier al preşedintelui Vladimir Putin, susține că țara sa vrea pace.

„Delegația rusă, formată din reprezentanți ai ministerelor de externe, de apărare și ai altor ministere, inclusiv ai administrației prezidențiale, a sosit în Belarus pentru discuții cu ucrainenii. Suntem pregătiți să începem discuțiile la Gomel”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform EFE.

„De îndată ce primim această confirmare, vom porni imediat să ne întâlnim cu omologii noştri în cadrul negocierilor. Suntem pentru pace”, a spus Medinsky, potrivit CNN.

Președintele Ucrainei a publicat un mesaj pe contul său de Facebook. Acesta susține că a vorbit cu Alexandru Lukașenko în legătură cu negocierile de pace.

„Rezultatul conversației cu Alexandru Lukașenko. Am convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu delegația rusă, fără condiții prealabile, la granița ucraineană-belarusă, lângă râul Pripyat.

Alexandru Lukașenko și-a asumat responsabilitatea pentru a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus rămân la sol în timpul călătoriei, discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene”, este mesajul publicat Alexandru Lukașenko pe Facebook.

Încep negocierile pentru pace

Delegația ucraineană merge la Gomel pentru negocieri cu partea rusă, potrivit Interfax. Înainte de asta, Ucraina refuzase să negocieze în Belarus, pe motiv că este țara din care armata rusă a lansat rachete către Ucraina.

Ucraina este pregătită pentru negocieri, dar nu este pregătită să asculte nicio condiție prealabilă. Acest lucru este valabil și pentru locul de desfășurare a discuţiilor.

De asemenea, în ceea ce priveşte chestiunea securităţii delegației noastre, ar trebui să ne bazăm pe garanțiile țării gazdă, a declarat Serhi Nikiforov, secretarul de presă al președintelui de la Kiev.

Potrivit altor surse din presă, ucrainienii nu sunt dispuși să negocieze decât în țări care nu au dat și nu dau dovadă de agresiune față de Ucraina. În schimb, președintele Zelenski a propus negocieri la Varşovia, în Polonia, la Budapesta în Ungaria, la Istanbul în Turcia sau la Baku, în Azerbaidjan.

Varşovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku. Le-am propus pe toate. Şi orice alt oraş ne-ar conveni pentru negocieri, a precizat președintele Ucrainei.

Duminică, 27 februarie 2022, preşedințele bielorus Aleksandr Lukaşenko a îndemnat Kievul să accepte negocieri cu Rusia, pentru ca Ucraina să nu-şi piardă „statalitatea”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti, relatează Reuters.

Președintele Ucrainei a transmis, într-o declarație de presă, că acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid, fapt despre care a vorbit cu secretarul general al ONU.

Reamintim faptul că Rusia și Ucraina se află în a patra zi de război. Volodimir Zelenski a declarat că noaptea de sâmbătă spre duminică a fost brutală, precizând că rușii atacă tot ce apare în calea lor, inclusiv ambulanțele.