Mesajul lui Zelenski pentru Vladimir Putin, după o săptămână de când „un alt virus a atacat” Ucraina: „Du-te acasă!”

6.145

Președintele Volodimir Zelenski a revenit cu un nou mesaj pe rețelele de socializare, la o săptămână de când „un alt virus a atacat” Ucraina. Liderul de la Kiev i-a transmis un mesaj dur lui Vladimir Putin și totodată Rusiei, pe care o anunță că va plăti toate pagubele provocate în Ucraina.

Volodimir Zelenski s-a adresat din nou poporului ucrainean şi întregii lumi, printr-un video postat pe Facebook. Liderul de la Kiev a întărit faptul că Ucraina nu se va preda, credinţa poporului său fiind indestructibilă, indiferent de consecinţele războiului. Totodată, Zelenski i-a transmis lui Vladimir Putin să se ducă „acasă”.

Mesajul lui Zelenski pentru Vladimir Putin, după o săptămână de când „un alt virus a atacat” Ucraina: „Du-te acasă!”

„Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Şi dacă cineva crede că, după ce au depăşit toate acestea, ucrainenii vor fi speriaţi, dezbinaţi sau se vor preda, nu ştie nimic despre Ucraina. Şi nu are ce căuta în Ucraina”, a subliniat vehement Volodimir Zelenski, într-o postare video pe pagina sa oficială de Facebook.

Zelenski a adus în discuţie faptul că au trecut doi ani de când Ucraina a înregistrat primul caz de COVID-19, afirmând: „A trecut deja o săptămână de când un alt virus a atacat”, referindu-se la invazia rusă.

Referindu-se direct la Vladimir Putin, liderul ucrainean i-a transmis: „Du-te acasă. La tine acasă”.

El a adăugat că Putin ar trebui să apere poporul vorbitor de limbă rusă – nu în întreaga lume – „ci în casa sa”. „Sunt destul de mulţi şi acolo. Aproximativ 150 de milioane”, a adăugat el.

Aceasta pare să fie o referire la afirmaţia Moscovei potrivit căreia operaţiunea lor este în apărarea oamenilor vorbitori de limbă rusă din anumite părţi ale Ucrainei.

Volodimir Zelenski a spus că au încercat să fie distruși de foarte multe ori, iar dacă cineva este de părere că ucrainenii vor fi speriați, nu știe nimic despre Ucraina.

Zelenski, mesaj către Rusia: „Învăţaţi cuvântul reparaţii”

Rusia va plăti pentru toate pagubele provocate Ucrainei, afirmă joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se angajează ”să reconstruiască fiecare imobil” distrus în atacuri ruseşti.

„Chiar dacă veţi distruge toate catedralele şi bisericile noastre ucrainene, nu ne veţi distruge credinţa, credinţa noastră sinceră în Ucraina şi Dumnezeu, credinţa în oameni”, spune el.

”Vom reconstrui fiecare imobil, fiecare stradă, fiecare oraş şi vom spune Rusiei «învăţaţi cuvântul reparaţii»”, a declarat Zelensk într-un mesaj video. Ne veţi rambursa deplin tot ceea ce aţi făcut împotriva statului nostru, împotriva fiecărui ucrainean”, a subliniat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou joi telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin şi l-a sunat apoi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP.

Convorbirea cu preşedintele rus, care a durat o oră şi 30 de minute, potrivit preşedinţiei franceze, este a treia dintre cei doi lideri de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Discuţia a avut loc „la solicitarea preşedintelui Putin”, a precizat apoi premierul francez Jean Castex la postul TF1. „Situaţia de pe teren este, incontestabil, foarte proastă”, a adăugat acesta.

„Se pare că Vladimir Putin îşi menţine poziţiile, dorinţa de demilitarizare a Ucrainei, capitularea Ucrainei, iar acest lucru, evident, este inacceptabil”, a mai spus prim-ministrul francez.

În faţa Moscovei, „este nevoie de o foarte mare fermitate în privinţa principiilor şi a sancţiunilor”, căutând în acelaşi timp „pacea prin dialog”, ceea ce, „incontestabil”, este „foarte dificil”, a adăugat oficialul francez.

Kremlinul a transmis la rândul său că Putin i-a spus lui Macron în discuţia de joi că scopurile operaţiunii Rusiei în Ucraina, şi anume demilitarizarea şi obţinerea statutului de neutralitate, vor fi obţinute până la urmă, potrivit Reuters.

Putin a mai afirmat că orice încercări ale Kievului de a întârzia negocierile nu vor face decât să determine Moscova să îţi sporească lista de solicitări, conform Kremlinului. Discuţia telefonică dintre Macron şi Putin a fost anunţată în direct în cursul dimineţii de ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă online, transmite Agerpres.

„Franţa are o tradiţie veche în a fi intermediară în conflicte”, a spus el, subliniind că Moscova ar fi „încântată” dacă Franţa ar reuşi în această misiune.

Miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un război „alimentat de o lectură revizionistă a istoriei europene”. Cu toate acestea, Macron a spus că va menţine legătura cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a încerca să-l convingă să renunţe la arme.