
Ce condiție are Rusia pentru a încheia războiul: „Moscova este gata să negocieze termenii pentru a se face pace”
Ce condiție are Rusia pentru a încheia războiul din Ucraina. Este singura cerință pentru a opri agresiunile începute joi dimineață și care s-au soldat cu sute de răniți și zeci de morți.
Rusia are o singură condiție pentru a pune capăt războiului pe care l-a început joi dimineață în Ucraina. Kremlinul vrea asigurări că Ucraina va avea în continuare un statut neutru.
Cu ce condiție va încheia Rusia războiul: „Ucraina ar trebui să garanteze un statut neutru”. Aceasta este singura cerință pe care țara condusă de Vladimir Putin o are pentru a înceta focul.
De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia este dispusă să înceapă negocierile pentru a renunța la război, dar Ucraina trebuie să îndeplinească o condiție esențială, care de altfel a fost și parte importantă a motivului pentru care Rusia a decis să întoarcă armele spre țara vecină.
Este vorba despre faptul că Rusia vrea ca Ucraina să păstreze un statut neutru, fără NATO sau UE, făcând aici referire la faptul că nu vrea ca această țară să fie parte a vreuneia dintre aceste structuri.
De asemenea, Kievul trebuie să promită că nu va păstra arme pe teritoriul său.
“Moscova este gata să negocieze termenii pentru a se face pace cu Kievul. În schimb, Ucraina ar trebui să garanteze un statut neutru, nu NATO, nu UE, cu promisiunea că nu vor avea arme pe teritoriul său”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, conform RusiaToday.
Câte persoane au murit până acum. Kievul acuză Rusia că atacă spitalele
Între timp, situația din teren este una dramatică. Au fost raportate zeci de morți în războiul din Ucraina și aproape 200 de persoane rănite, cel puțin la ultimul bilanț.
Cel puţin 40 de soldaţi ucraineni şi circa 50 de soldaţi ruşi sau combatanţi din estul separatist al Ucrainei au fost ucişi în luptele care, conform Kievului, se desfăşoară aproape pe toată graniţa cu Rusia. La Odesa au fost ucise într-un bombardament cel puţin 22 de persoane.
Cel mai probabil, acesta a crescut deja în ultimele ore, căci violențele continuă.
Mai mult decât atât, ministrul sănătății din Ucraina, Viktor Lyashako a spus că rușii au început să atace și spitalele.
Acum, unitățile medicale sunt în alertă, la fel și doctorii, dar ministrul a transmis că aceștia sunt pregătiți să ofere îngrijiri medicale în orice condiții se impun.
„Aceasta este o încălcare directă a Convenției de la Geneva de către trupele ruse! Spitalele noastre și echipele medicale de urgență sunt în alertă totală, lucrează în toate regiunile și vor oferi îngrijiri în toate circumstanțele”, a declarat acesta, conform Kyiv Independent.
Rusia a estimat joi că şi-a atins cu ″succes″ toate obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare lansate în zori asupra Ucrainei, unde conform autorităţilor acesteia bombardamentele au făcut zeci de morţi, transmite AFP.
″Toate misiunile încredinţate grupurilor de militari ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru ziua aceasta au fost îndeplinite cu succes″, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Conform acestuia, în urma bombardamentelor efectuate începând din zorii zilei cu aviaţia şi cu rachete de înaltă precizie au fost distruse 83 de ţinte terestre ale armatei ucrainene.
Generalul rus menţionase în ultima sa intervenţie distrugerea a 74 de instalaţii terestre ale infrastructurii militare ucrainene, inclusiv 11 aerodromuri, trei posturi de comandă, o bază navală, 18 staţii radar şi sisteme de apărare antirachetă S-300 şi Buk-M1, precum şi a unui elicopter de atac şi a patru drone turceşti Bayraktar.
Lovituri în profunzime asupra infrastructurii militare ucrainene au atins capitala Kiev, oraşul Kramatorsk (din est), unde se află cartierul general al armatei ucrainene, Harkov, al doilea oraş al ţării, oraşul Odesa de pe ţărmul Mării Negre şi Mariupol, oraşul cel mai apropiat de zona frontului din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.
″Ruşii au pus în practică o fază de pregătire a câmpului de luptă, denumită ″shaping″: neutralizarea întregii apărări antiaeriene, a bazelor aeriene, suprimarea mijloacelor de război electronic. Ei sunt pe cale să câştige superioritatea aeriană înainte de lansa acţiuni terestre de amploare dinspre Belarus, Crimeea şi din est″, explică un ofiţer francez, care crede că ″ruşii sunt porniţi către ocuparea întregii Ucraine″.
″Asistăm deocamdată la o campanie militară rapidă care vizează dislocarea, încercuirea şi distrugerea forţelor ucrainene prin mai multe atacuri simultane lansate pe timp de noapte″ dinspre nord, est şi sud, remarcă Franz-Stefan Gady, expert militar la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).