
Moscova anunță din nou că va deschide culoare pentru civilii din Kiev și alte orașe. Ministerul ucrainean de Interne: Rusia va asedia Kievul în curând/
A doisprezecea zi de la invazia masivă a Rusiei în Ucraina aduce o nouă săptămână de confruntări militare între trupele invadatoare și forțele defensive, dar și o nouă rundă de negocieri anunțată pentru luni.
Armata rusă a anunțat că va va deschide coridoare umanitare în mai multe orașe ucrainene, relatează Reuters, care citeaza agenția de presă Interfax.
Coridoarele umanitare din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumî vor fi deschise la cererea președintelui francez Emmanuel Macron, a anunțat ministerul rus al Apărării. Mai multe încercări de evacuare a civililor prin coridoare umanitare au eșuat în ultimele zile.
Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în negocierile cu Rusia, dar este deschisă să discute despre o renunțare la aderarea la NATO, a declarat negociatorul ucraineni pentru postul TV american Fox News.
Ucraina, dispusă să renunțe la aderarea la NATO
Ucraina a spus în repetate rânduri că își dorește aderarea la Uniunea Europeană și NATO, însă Moscova se opune, președintele Vladimir Putin argumentând că o potențiala apartenență a Ucrainei la NATO ar fi o dovadă a ceea ce el descrie drept o agresiune NATO împotriva Rusiei.
„Suntem gata să discutăm despre câteva modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din diferite țări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu numai în discuțiile bilaterale cu Rusia, ci și cu alți parteneri”, a declarat sâmbătă seara negociatorul David Arakhamia, potrivit Hotnews.
Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Reuters.
Agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului.
Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul.
Autorităţile ucrainene au declarat anterior că au planificat să evacueze peste 200.000 de persoane din Mariupol.
Localitățile din sud-estul Ucrainei au fost din nou ținta atacurilor trupelor rusești, iar guvernul de la Kiev spune că se pregătește un atac major asupra capitalei. Ieri, toată ziua, au fost lupte intense la periferia Kievului, pe care rușii încearcă să-l încercuiască. Potrivit oficialilor americani, 95% din capacitatea de luptă a Rusiei este masată în Ucraina.
Tot luni sunt așteptate primele audieri ale Curții Internaționale de Justiție, unde se va stabili dacă este necesar ca instanța să dispună măsuri provizorii împotriva Rusiei, anchetată la Haga pentru crime de război. Această sintagmă a fost folosită în premieră și de SUA, duminică, prin vocea șefului diplomației americane, Antony Blinken.
În paralel, specialiștii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică sunt îngrijorați că centrala nucleară de la Zaporojie se află sub comanda rușilor.
Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutorul Occidentului. El crede că sancțiunile impuse până acum Rusiei nu sunt suficiente și cere mai mult sprijin pentru țara sa. Astăzi urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri, a treia, între Ucraina și Rusia.
Ministerul Apărării din Ucraina anunță un nou bilanț al pierderilor pe care le-au suferit rușii în Ucraina. Astfel, potrivit estimărilor autorităților ucrainene, peste 11.000 de ruși au murit, în timp ce au fost distruse aproape 1.000 de blindate.
Ministerul transmite într-un mesaj pe Facebook că au fost distruse 290 de tancuri rusești, 117 lansatoare de rachete, 46 de avioane și 68 de elicoptere, precum și 7 drone rusești.