Declarația controversată a unui colonel american: ”Partida e jucată. Cred că Putin va accepta asta pentru vestul Ucrainei”

14.073

Un colonel american a făcut un anunț de-a dreptul surprinzător despre războiul dintre Rusia și Ucraina, subliniind faptul că Vladimir Putin ar putea încheia conflictul curând.

Douglas Macgregor, colonel și fost consilier în Ministerul Apărării din SUA, a lansat o declarație controversată. Militarul a vorbit despre trupele din Ucraina care sunt înconjurate de armata Federației Ruse.

Colonel american, anunț surprinzător. Războiul dintre Rusia și Ucraina se apropie de final

Colonelul a afirmat la Fox News că Vladimir Putin nu va accepta niciodată ca Ucraina să intre în NATO. De asemenea, Douglas Macgregor a mai punctat faptul că politicianul nu dorește niciun fel de confruntare cu Alianța.

Mai mult decât atât, cadrul militar american este de părere că războiul a fost deja câștigat de președintele rus, care trebuie numai să stabilească o înțelegere cu șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski.

În momentul de față totul ține de a doua rundă de negocieri, unde președintele Ucrainei urmează să se întâlnească cu reprezentanții lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin va fi fericit cu această situație

„Așa cum noi n-am tolera rachete rusești în Cuba. Și noi i-am ignorat și în final, au acționat. Nu are de gând să permită Ucrainei, sub nicio formă, să intre în NATO. Ceea ce se întâmplă acum e că bătălia din Estul Ucrainei este aproape gata, toate trupele ucrainene au fost înconjurate și izolate.

E vorba despre 20-30.000 de soldați și dacă nu se predau în următoarele 24 de ore, suspectez că vor fi anihilați. De aceea Zelenski se întâlnește cu reprezentanții lui Putin. Partida e jucată și trebuie să negocieze cea mai bună înțelegere pe care o poate obține.

Președintele SUA i-a spus că dacă optează pentru neutralitatea Ucrainei, noi îl vom sprijini. Cred că Putin va accepta asta pentru vestul Ucrainei, adică Ucraina de dincolo de Nipru.

Dar înapoi, în Est, nu știu dacă va forma o nouă republică, o va anexa la Rusia… Nu știu. Dar știu că teritoriul de la Vest de la Nipru nu este al său. Dar va fi fericit cu această situație, dacă acel teritoriu își va declara neutralitatea”, a spus Douglas Macgregor.

Experții militari susțin că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază, lupta pentru orașe, și că aici, în funcție de ce strategie adoptă rușii luptele se vor dovedi cu adevărat sângeroase de ambele părți.

Bombardarea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, de către armata rusă marchează intrarea războiului din Ucraina într-o nouă etapă, mult mai sângeroasă atât pentru populația civilă, cât și pentru cele două armate. În plus, desfășurarea de forțe din jurul Kievului pare a indica iminența operațiunilor de cucerire a capitalei, însă, opțiunile strategice ale lui Vladimir Putin par a implica toate costuri umane uriașe, consideră analiștii militari.

Războiul urban și lupta pentru orașele Ucrainei

La șapte zile după începutul invaziei Ucrainei, armata rusă pare să se fi concentrat în ultimele ore pe bombardarea obiectivelor civile din Harkov și Kiev, analiștii militari susținând că războiul din Ucraina intră acum în faza luptelor urbane pentru marile orașe.

Deși a existat confuzie în ceea ce privește obiectivele invaziei, consensul în rândul oficialilor și comentatorilor occidentali este că forțele ruse vor căuta probabil să securizeze clădirile administrative cheie din oraș și să îndepărteze guvernul actual al Ucrainei.

Presa din Ucraina a scris miercuri că fostul președinte Viktor Ianukovici, cel care a fugit din țară după protestele sângeroase din 2014, a fost adus la Minsk, și urmează să fie reinstalat în funcția de președinte.

„Bombardamentele recente din centrul orașului Harkov și din Kiev sunt probabil, din păcate, doar începutul acestei faze mai brutale a operațiunilor rusești”, scrie expertul în strategie militară Mike Ryan într-o analiză publicată de The Sunday Morning Helard.

În opinia sa, în zilele următoare vom observa în estul Ucrainei o intensificare a operațiunilor militare din jurul și interiorul Harkovului, și deși nu este cert că rușii vor reuși să cucerească complet acest oraș, eliberarea unei părți a trupelor rusești implicate în aceste lupte i-ar putea ajuta într-o manevră de încercuire a trupelor ucrainene ce luptă în est.

Și oficialii Pentagonului au subliniat că există riscul ca trupele ucrainene din est să fie înconjurate prin joncțiunea trupelor rusești dinspre Harkov cu cele din sudul țării. Însă, unii experți militari au subliniat că armata rusă nu dispune nici pe departe de numărul de trupe necesar unei astfel de încercuiri, și că în realitate este vorba de un teritoriu de sute de mii de kilometrii pătrați.