Răsturnare de situaţie în criza din Ucraina. După Turcia, şi Polonia sare în ajutorul Kievului

7.283

Andrzej Duda susţine că Polonia pledează pentru o cale expresă de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. În plus, polonezii au închis spaţiul aerian pentru Rusia şi au trimis un convoi cu tehnică militară la Kiev.

Polonia pledează pentru o cale expresă de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, arată, într-un mesaj, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

„Polonia pledează pentru o cale expresă de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Statutul de candidat ar trebui să fie acordat imediat, iar discuţiile cu membrii ar trebui iniţiate imediat după aceea. De asemenea, Ucraina ar trebui să aibă acces la fondurile UE pentru reconstrucţie. Ucraina merită acest lucru”, a scris preşedintele polonez pe Twitter.

Prima țară NATO care anunță că trimite armament în Ucraina în timpul invaziei rusești

Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina, potrivit ministrului Apărării din această țară, Mariusz Błaszczak. Este primul transport de ajutor militar recunoscut public către Ucraina de la începutul invaziei rusești, conform CNN.

„Un convoi cu muniție pe care îl donăm Ucrainei a ajuns deja la vecinii noștri. Suntem alături de ucraineni și ne arătăm solidaritatea față de agresiunea rusă”, a scris Mariusz Błaszczak într-un tweet.

Tweet-ul nu descre nici tipul de muniție pe care Polonia a trimis-o ucrainenilor, nici cantitatea.

O sută de mii de ucraineni au trecut frontiera spre Polonia după lansarea atacului rus, a anunţat sâmbătă ministrul-adjunct al afacerilor interne polonez, Pawel Szefernaker, informează AFP.

„După lansarea operaţiunilor de război în Ucraina şi până astăzi (sâmbătă), pe toată lungimea frontierei cu Ucraina o sută de mii de persoane au trecut graniţa, venind din Ucraina în Polonia”, le-a spus Szefernaker jurnaliştilor, la postul de frontieră din Medyka.

Numai în ultimele 24 de ore, „35.000 de oameni au traversat frontiera polonezo-ucraineană spre Polonia”, a declarat vineri seara Pavel Szefernaker, la postul TVP.

Majoritatea sunt femei şi copii, dar sunt şi bărbaţi peste 60 de ani şi băieţi sub 16 ani, în afara vârstei de recrutare a bărbaţilor în Ucraina aflată în război. Refugiaţii, mulţi dintre care se deplasează pe jos, aşteaptă ore în şir pentru a putea trece frontiera.

Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria au anunţat vineri închiderea spaţiului lor aerian companiilor aeriene ruseşti, în urma agresiunii Ucrainei de către Moscova.

„Interdicţia se va aplica de la miezul nopţii (vineri, 23.00 GMT)”, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului din Polonia, Piotr Muller.

„Cu începere de la miezul nopţii, oprim traficul tuturor companiilor aeriene ruseşti în spaţiul aerian ceh”, a indicat la rândul său ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka, de asemenea, pe Twitter.

O interdicţie similară a intrat în vigoare şi în Bulgaria la miezul nopţii (vineri, 22.00 GMT), ca răspuns la „agravarea conflictului militar şi în solidaritate cu Ucraina”.

Avioanele ruseşti „nu mai pot intra în spaţiul aerian suveran al Bulgariei, inclusiv deasupra apelor teritoriale”, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

Pe de altă parte, compania naţională poloneză, LOT, a anunţat suspendarea zborurilor către Moscova şi Sankt Petersburg cu începere de vineri după-amiază. Moldova şi-a închis spaţiul aerian joi, reaminteşte AFP.

Aceste anunţuri urmează unei decizii similare, care a lovit compania naţională rusă Aeroflot, luată joi de Marea Britanie.

În plus, secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a anunţat vineri seară o interdicţie cu efect imediat care vizează avioanele private ruseşti.

Rusia, la rândul său, a reacţionat interzicând survolarea teritoriului său tuturor aeronavelor legate de Regatul Unit, inclusiv zborurilor în tranzit.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!