Coreea de Sud se alatura sanctiunilor SWIFT impotriva Rusiei si va trimite ajutor umanitar Ucrainei. Banca Centrala a Rusiei a crescut luni dobanda-cheie de la 9,5% la 20%

9.192

Coreea de Sud va interzice exporturile de materiale strategice catre Rusia si se va alatura efortului international de a bloca unele banci rusesti din sistemul global de plati SWIFT, a anuntat luni Ministerul de Externe al tarii.

Ministerul nu a dezvaluit care materiale strategice cheie vor fi supuse interdictiilor de export, dar a spus ca a notificat Statele Unite despre decizia sa pe un canal diplomatic.

Decizia privind interzicerea si exporturile de materiale nestrategice, inclusiv semiconductori si electronice, va fi luata „cat mai curand posibil”, a adaugat ministerul.

Ministerul a confirmat, de asemenea, ca tara sa va face eforturi pentru o eliberare suplimentara a rezervelor strategice de petrol pentru a stabiliza piata internationala de energie, inainte de a revizui in continuare alte masuri, cum ar fi revanzarea gazului natural lichefiat catre Europa.

Coreea de Sud isi va spori sprijinul umanitar pentru Ucraina prin cooperarea cu comunitatea internationala si prin trimiterea de echipamente militare neletale, a transmis ministerul de externe, potrivit CNN.

Banca Centrala a Rusiei a crescut luni dobanda-cheie de la 9,5% la 20%

Consiliul de administratie al Bancii Rusiei a decis sa majoreze rata cheie la 20% pe an incepand cu 28 februarie 2022, invocand ”conditiile externe care s-au modificat drastic” , potrivit Bancii Rusiei.

Cresterea ratei cheie va asigura o crestere a dobanzilor la depozite la nivelurile necesare pentru a compensa riscurile crescute de depreciere si inflatie. Acest lucru este necesar pentru a sprijini stabilitatea financiara si a preturilor si pentru a proteja economiile cetatenilor.

Alte decizii vor fi luate tinand cont de riscurile prezentate de conditiile externe si interne si de reactia pietelor financiare, precum si de miscarile reale si cele asteptate ale inflatiei in raport cu tinta de inflatie.

O declaratie a guvernatorului Bancii Rusiei ca urmare a reuniunii Consiliului de administratie urmeaza sa fie transmisa pe 28 februarie 2022, la ora 16:00, ora Moscovei.

Rusia isi deschide luni piata financiara cu intarziere, dupa ce rubla a scazut pana la o cotatie de 119 ruble pentru un dolar (de la 80-90 ruble, zilele anterioare), scrie Reuters.

Scaderea a venit in ciuda faptului ca banca centrala a Rusiei a anuntat duminica o serie de masuri pentru a sprijini pietele interne, dupa ce aliatii occidentali au impus sanctiuni, inclusiv blocarea accesului unor banci la sistemul international de plati SWIFT. De asemenea, au fost impuse masuri restrictive care limiteaza posibilitatea Bancii Rusiei de a-si folosi rezervele internationale pentru a submina sanctiunile impuse.

Dolarul a fost principalul beneficiar al tensiunii din jurul conflictului ruso-ucrainean, iar pietele financiare estimeaza ca Rezerva Federala a SUA sa majoreze dobanda-cheie cu 25 de puncte de baza la intalnirea sa din martie, nu cu 50 de puncte de baza la cat se asteptau anterior.

De asemenea, analistii cred ca razboiul va descuraja Banca Centrala Europeana sa inaspreasca masiv politica monetara.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a anuntat luni ca va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana, transmite Reuters, citata de Agerpres.

”Aceasta este o dezbatere care, in orice caz, va fi tinuta”, a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV.

El a adaugat ca blocul comunitar are un ”foarte solid” acord de asociere cu Ucraina, document care poate fi consolidat.