Marea Britanie da o noua lovitura Rusiei si oligarhilor rusi: Nu este loc pentru bani murdari. Zelenski i-a spus lui Boris Johnson că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina

5.034

Marea Britanie vine cu un raspuns suplimentar de sanctionare a Rusiei dupa agresiunea din Ucraina.

In acest sens, in parlament va fi prezentat, luni, un proiect de lege care vizeaza combaterea criminalitatii economice si a spalarii de bani. Referitor la acest proiect, premierul Boris Johnson spus ca este o represiune a spalarii de “bani murdari”, informeaza Reuters.

Proiectul de lege a fost propus pe fondul solicitarilor parlamentarilor din opozitie si ale celor din Partidul Conservator de a opri fluxul de numerar rusesc in Londra, numit de unii “Londongrad”.

“Nu este loc pentru bani murdari in Marea Britanie. Actionam mai rapid si mai ferm pentru a prabusi fatada in spatele careia s-au ascuns de atata timp cei care sustin campania distrugatoare a presedintelui (rus, Vladimir Putin). Cei care il sustin pe Putin au fost anuntati: nu veti avea unde sa va ascundeti castigurile nejustificate”, a declarat Boris Johnson.

Guvernul a comunicat că noul proiect de lege va ajuta Agenţia Naţională a Criminalităţii (NCA) să împiedice spălarea banilor de către proprietarii străini în Marea Britanie şi să se asigure că oligarhii corupţi pot primi un o notificare judecătorească pentru avere nejustificată (UWO).

Noile legi vor introduce un registru al entităţilor de peste mări, care va solicita proprietarilor străini anonimi de proprietăţi din Marea Britanie să-şi dezvăluie identităţile reale. Acele entităţi care nu vor declara beneficiarul real se vor confrunta cu restricţii în momentul vânzării proprietăţilor.

Cei care nu respectă legea riscă până la cinci ani de închisoare, a comunicat guvernului.

De asemenea, UWO-urile vor fi modificate astfel încât să împiedice oamenii de afaceri să se ascundă în spatele societăţilor fictive, pentru a acorda organelor de aplicare a legii mai mult timp pentru revizuirea materialelor, dar şi pentru a le proteja de costuri juridice substanţiale în cazul în care procesele nu au succes.

Consiliul de administratie al Bancii Rusiei a decis sa majoreze rata cheie la 20% pe an incepand cu 28 februarie 2022, invocand ”conditiile externe care s-au modificat drastic” , potrivit Bancii Rusiei.

Zelenski i-a spus lui Boris Johnson că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus premierului britanic Boris Johnson că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina, deoarece luptele continuă în toată țara, scrie BBC.

Volodimir Zelenski i-a comunicat acest lucru lui Boris Johnson în timpul unei convorbiri telefonice.

Premierul Boris Johnson a spus că Regatul Unit şi aliaţii săi vor face tot posibilul pentru a garanta că ajutorul defensiv va ajunge în Ucraina, potrivit unui purtător de cuvânt din Downing Street.

Totodată, premierul britanic a lăudat modul în care Zelensky a acționat de la începutul invaziei.

Cei doi lideri vor continua să se informeze și să discute despre situația din Ucraina, potrivit sursei citate.

Irlanda și Finlanda sunt cele mai recente țări care au anunțat că își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești. Ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, a îndemnat ceilalți parteneri din UE să facă același lucru și a cerut „să fie convenite noi sancțiuni cuprinzătoare” duminică.

Compania Google a anuntat duminica ca a decis sa dezactiveze temporar unele instrumente Google Maps care ofera informatii in timp real despre conditiile de trafic si cat de aglomerate sunt unele locuri din Ucraina, precum magazinele si restaurantele, relateaza Reuters.

Reprezentanii companiei au transmis ca masura a fost luata pentru siguranta comunitatilor locale din tara, dupa consultarea autoritatilor regionale. Google a precizat ca informatiile in timp real despre trafic sunt inca disponibile soferilor care folosesc functiile sale de navigare in zona.

Un profesor de la Institutul de Studii Internationale din Middlebury, din California, a spus ca Google Maps l-a ajutat sa depisteze miscarea trupelor rusesti spre spatiul ucrainean cu cateva ore inainte ca Vladimir Putin sa anunte atacul.

Serviciul afisa atunci ca este un „ambuteiaj”. Marile companii de tehnologie, precum Google, au anuntat ca iau noi masuri pentru a proteja securitatea utilizatorilor din regiune. Compania Meta a anuntat vineri ca nu va mai permite presei rusesti de stat sa mai ruleze reclame sau sa faca bani pe Facebook, oriunde in lume.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!