Planul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, dezvăluit de un fost apropiat al liderului. Ce ar fi trebuit să se întâmple pe 2 martie

9.272

Un fost oficial de rang înalt a dezvăluit care a fost planul inițial imaginat de Vladimir Putin în privința războiului din Ucraina. Realitatea din teren, însă, pare să fie cu totul alta.

Deși toată planeta se întreabă care va fi următoarea mișcare a lui Vladimir Putin și care este scopul său final, nimeni nu poate oferi un răspuns concret sau complet referitor la problematica războiului pe care l-a început.

Planul de victorie rapidă conceput de Vladimir Putin, un eșec?

Cu toate că întreaga lume a sperat că liderul de la Kremlin nu va declanșa un atac împotriva Ucrainei. lucrurile au luat turnura nedorită în urmă cu mai puțin de o săptămână. Țara condusă de Vladimir Zelenski a fost invadată, iar Vladimir Putin ar avea și un termen limită până la care dorește să declare succesul ”operațiunii speciale” pe care a demarat-o.

Un conflict de lungă durată nu este favorabil nimănui, mai ales Rusiei, care a ajuns rapid într-un punct semnificativ de izolare față de scena internațională.

Dacă prima azi a luat prin surprindere atât Ucraina, cât și restul Europei și al lumii, națiunea condusă de Zelenski s-a regrupat rapid și a început să reziste în fața atacurilor rușilor. Deși după doar o zi și o noapte de lupte, trupele lui Putin au ajuns în apropierea Kievului, rezistența e mai mare decât cea așteptată, astfel că bătălia nu este în favoarea liderului moscovit.

Acesta ar fi dorit să se declare victorios la o săptămână după declanșarea războiului. După spusele lui Andrei Fedorov, fost adjunct al ministrului de externe din Rusia, următoarele zile sunt cruciale pentru parcursul luptelor din Ucraina.

Conform aceleiași surse, ordinul inițial dat de Putin a fost ca ”operațiunea militară să fie victorioasă până pe 2 martie.”

Totuși, Fedorov subliniază că ucrainenii sunt mai îndârjiți să lupte decât se aștepta Putin și chiar și răspunsul comunității occidentale, atât prin sprijinul oferit lui Zelenski, cât și prin sancțiunile impuse oponentului său, este mai semnificativ decât ar fi crezut liderul de la Kremlin.

Dorința șefului statului rus este mai departe ca niciodată de a se înfăptui, însă, având în vedere modul în care decurge această ”operațiune” declanșată în zorii zilei de 24 februarie.

Astfel, cele două părți au căzut de acord să participe la negocieri de pace, pentru a găsi o rezolvare amiabilă, pe cale diplomatică, acestui conflict care are deja urmări grave pentru ambele țări și nu numai.

Negocieri fără precondiții, cheia unei soluții diplomatice

Fedorov declara, în acest context, că are încredere că aceste negocieri vor avea un rezultat pozitiv. ”Ar trebui să meargă să discute fără precondiții de vreun fel.

Știu care este poziția prietenilor mei de la Kiev și a puterii din Ucraina. Ei sunt pregătiți să ia loc la masă și să discute fără precondiții”, afirma fostul adjunct din Ministerul de Externe, conform aljazeera.com.

Ce vrea Vladimir Putin în schimbul opririi invaziei din Ucraina

Liderul de la Kremlin a spus că vrea recunoașterea Crimeei ca fiind teritoriu rus , ”denazificarea și demitalizarea” Ucrainei, dar și un şi statut neutru al acesteia.

”Recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeii, realizarea demilitarizării şi denazificării statului ucrainean şi garanţia statutului său neutru”, a detaliat Vladimir Putin, într-un comunicat de presă, în urma unei convorbiri telefonice cu Emmanuel Macron, potrivit CNN.

De asemenea, președintele Rusiei a mai subliniat că încheierea conflictului: ”Nu este posibilă decât dacă interesele de securitate legitime ale Rusiei sunt luate în considerare fără condiţii.

Rusia și Ucraina au negociat pe tema războiului, dar fără niciun rezultat

Emmanuel Macron a mai purtat discuții luni și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În paralel, delegații rusești și ucrainene au purtat negocieri pe tema stopării războiului. Însă, nu s-a ajuns la nicio decizie.