Inca o tara condamna Rusia si sare in ajutorul Ucrainei. Aceasta va furniza echipament militar

5.951

Norvegia va oferi Ucrainei asistenta umanitara si echipament militar in valoare de 226 de milioane de dolari.

Guvernul norvegian a anuntat luni masurile de sprijin intr-un comunicat, spunand ca aceasta „alocare extraordinara catre Ucraina are scopul de a ajuta grupurile cele mai vulnerabile, inclusiv copiii”.

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a condamnat „atacurile militare ale Rusiei in Ucraina”, despre care a spus ca „provoaca pierderi de vieti omenesti si suferinta pe scara larga in populatia civila, distrug infrastructura vitala si forteaza oamenii sa-si paraseasca casele”, scrie CNN.

In ceea ce priveste ajutorul militar, Norvegia va trimite „echipamente militare precum casti si veste antiglont in Ucraina”. Echipamentele au fost toate solicitate de Ucraina si pot fi trimise rapid, a adaugat ministrul norvegian al Apararii, Roger Enoksen.

El a subliniat situatia grea a poporului ucrainean „luptand pentru supravietuire impotriva unei forte militare superioare”.

„Atacul Rusiei asupra Ucrainei ameninta securitatea europeana intr-un mod pe care nu l-am mai experimentat de la al doilea razboi mondial. Reprezinta o amenintare la adresa normelor, valorilor si principiilor pe care se intemeiaza societatile noastre democratice”, a continuat Enoksen.

Norvegia se alatura Uniunii Europene pentru a impune „sanctiuni aspre impotriva Rusiei”, potrivit declaratiei, adaugand ca noi sanctiuni anuntate luni „vor viza si Belarus”.

Ministrul norvegian de Finante, Trygve Slagsvold Vedum, urmeaza sa ceara si fondului suveran al Norvegiei, Fondul de pensii guvernamental Global, „sa-si inghete imediat toate investitiile in Rusia” si sa se retraga din Rusia.

Ultima miscare a Norvegiei este sa-si inchida spatiul aerian companiilor aeriene ruse, alaturandu-se in acest sens unei multitudini de alte companii aeriene europene.

Serbia este forţată de UE să impună sancţiuni Rusiei. În caz contrar, cererea sa de aderare la Uniune va fi afectată

Cererea Serbiei de a adera la UE va fi afectată dacă nu acceptă să urmeze Bruxelles-ul în impunerea de sancțiuni Rusiei, a avertizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Serbia, un aliat tradițional al Rusiei, a declarat vineri că nu se va alătura sancțiunilor anunţate de blocul comunitar.

„Ne aşteptăm ca toate ţările care doresc să aibă relaţii mai strânse cu UE să se alinieze la politica noastră de sancţiuni”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, ca răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Președintele sârb Aleksander Vucic a condamnat vineri invadarea Ucrainei de către Rusia, dar a spus că nu va pune în aplicare sancțiuni. „Serbia respectă normele dreptului internațional. Dar și Serbia își înțelege propriile interese”, a spus acesta.

Belgradul a solicitat aderarea la Uniunea Europeană în 2009 și este de așteptat să se alăture acesteia în următorii câțiva ani.

Turcia a interzis trecerea Bosforului și a Strâmtorii Dardanele de către toate navele de război, a anunțat luni seară ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează AFP.

“Am avertizat ţările riverane sau să nu trimită nave de război prin Marea Neagră. (…) Aplicăm prevederile Convenţiei de la Montreux”, care îi încredinţează Ankara gestionarea accesului la aceste două rute maritime, a spus ministrul.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat anterior că Turcia nu poate abandona legăturile sale cu Rusia sau Ucraina, adăugând că Ankara va implementa un pact privind trecerea maritimă din strâmtorile sale Bosfor și Dardanele, pentru a preveni escaladarea războiului, relatează Reuters.

Turcia a descris duminică invadarea ucrainei de către Rusia drept un „război”, ceea ce i-a permis să invoce articole conform unui acord internațional din 1936 care va limita trecerea unor nave rusești prin strâmtorile turcești. Turcia are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia și are legături bune cu ambele.

Vorbind după o ședință de cabinet, Erdogan a criticat ceea ce el a numit poziția „indecisă” a SUA și a puterilor occidentale față de invazia Ucrainei, spunând că abordarea este un semn al unei ordini internaționale eșuate.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!