
VIDEO Tancurile rusești se află la circa 15 km de Kiev / Convoi rusesc, atacat de armata ucraineană
Tancurile rusești au ajuns joi granița de nord-est a Kievului, în încercarea de a încercui capitala Ucrainei, după ce au atins deja suburbiile din nord și vest, potrivit Le Figaro.
O echipă AFP a văzut coloane de fum ridicându-se din satul Skybyn, la câteva sute de metri de ultimul baraj al forțelor ucrainene, înainte de a intra în Kiev dinspre nord-est.
Soldații ucraineni au declarat pentru AFP că s-au luptat intens peste noapte pentru a păstra controlul ultimei porțiuni de autostradă dinaintea capitalei, intrarea principală în nord-est.
„Operațiuni militare sunt în desfășurare la Skybyn”, a declarat un soldat pe nume Sergii pentru AFP, adăugând că o coloană de tancuri rusești a fost parțial distrusă.
Joi, la sfârșitul dimineții, o ploaie de rachete rusești Grad a căzut asupra satului Velyka Dymerka, părăsit de locuitori, la aproximativ cinci km de limitele Kievului, dintre care unele au aterizat la aproximativ 20 de metri de echipa AFP.
Un convoi masiv de tancuri rusești care se îndrepta spre Kiev a fost atacat de forțele ucrainene, potrivit BFM TV.
În zona localității Skybyn din periferia Kievului, mai multe tancuri au fost vizate de tiruri ale armatei ucrainene, care încearcă să încetinească avansul acestui convoi.
Jumătate din populația Kievului a părăsit orașul de la începerea invaziei ruse în urmă cu două săptămâni, a anunțat joi primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, citat de The Guardian.
Populația oficială a Kievului în 2021 era de circa 2.9 milioane de rezidenți. Primarul orașului a mai spus că orașul a fost transformat într-o fortăreață în care fiecare intrare și fiecare mare intersecție au fost fortificate.
Războiul din Ucraina, monitorizat de deasupra României de un avion Gulfstream CAEW, considerat c având cel mai puternic sistem de informații din lume / Valorează aproximativ 500 de milioane de euro.
Pentru prima dată un avion cu reacție al Forțelor Aeriene Italiene s-a aflat n misiune în spațiul aerian al României, e vorba de o aeronavă de monitorizare cu tehnologie israeliană care valorează 500 de milioane de euro, relatează ziarul italian La Repubblica.
Deși a rămas tot timpul în interiorul frontierei României, folosindu-se de radarele sale avionul Gulfstream CAEWa putut monitooriza zona de la Odesa, până în Transnistria, de unde se așteaptă o nouă ofensivă rusă.
Nu întâmplător comandamentul NATO a cerut intervenția acestei aeronave: este un Gulfstream CAEW, considerat cel mai puternic sistem de informații din lume. În cadrul NATO, doar armata italiană deține aparate de acest tip, relatează La Repubblica.
În urmă cu un an, jurnaliștii de la ziarul italian au participat la o misiune a acestei aeronave și imediat după decolare, de undeva din împrejurimile Romei, pe ecranele de la bord a fost posibil observarea întregii Mări Tireniene, de la Argentario până la Lampedusa.
Radarul electronic a supravegheat orice obiect în mișcare pe cer, pe mare și pe sol: chiar și fiecare mașină și barcă. Această masă colosală de date a fost prelucrată în timp real de un computer, care le-a analizat și le-a comparat cu arhiva, astfel încât punctând fiecare obiect identificat s-a putut cunoaște identificarea acestuia, caracteristicile detaliate și toate mișcările de ultimă oră.
Zborul de ieri, raportat de mai mulți observatori care monitorizează traficul pe cer, inclusiv Italmilradar, prin intermediul site-urilor web precum Flightradar24, a început înainte de zorii zilei și a continuat timp de aproape șase ore.
Gulfstream, practic identic la exterior cu un avion cu reacție folosit de oamenii de afaceri, a ajuns în România și apoi a desenat inele mari pe cer, relatează presa italiană.
Se presupune că CAEW a strâns informații complete despre activitățile contingentului moscovit prezent în Transnistria, enclava pro-rusă din Moldova, de unde ucrainenii se tem că s-ar putea ataca Odesa, din spate. Traseul i-a permis însă teoretic avionului să analizeze mișcările invadatorilor în întreaga zonă dintre Marea Neagră și Marea Azov, crucială pentru soarta conflictului.
În aceste zile sunt zeci de avioane spion NATO angajate în controlul evoluției războiului și protejarea granițelor de est ale Alianței, susține La Repubblica. După cel italian, în aceeași zonă au apărut un Boeing RC135 britanic, specializat în captarea emisiilor radar și radio, și un Lockheed EP3 american, cu echipamente de supraveghere navală.
Italia a cumpărat două CAEW (acronim care înseamnă Conformal Airborne Early Warning) din Israel, ca parte a unui acord militar. Apoi, anul trecut, guvernul italian a decis să consolideze flota de avioane spion italiene prin achiziția a încă opt, cu o investiție estimată la cinci miliarde de euro. Din pură coincidență, primul dintre aceste noi Gulfstream a fost livrat ieri și va fi acum modificat de către tehnicienii israelieni cu instalarea pe el a echipamentelor electronice.