Președintele Franței, Emmanuel Macron, avertizează Europa: “Acest război va dura și vor fi consecințe în exporturile agricole”

8.909

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit sâmbătă, 26 februarie, despre efectele pe care le va avea războiul din Ucraina și sancțiunile financiare asupra Rusiei în contextul sectorului agricol.

Războiul în Ucraina „va dura” şi „trebuie să ne pregătim”, a avertizat sâmbătă preşedintele francez Emmanuel Macron, precizând că guvernul pregăteşte „un plan de rezilienţă” pentru a face faţă consecinţelor economice ale acestei crize, scrie AFP.

Războiul din Ucraina va afecta schimburile comerciale ale Uniunii Europene

Acesta a menționat că situația actuală va avea consecințe grave și de durată asupra exporturilor agricole, atunci când a ținut un discurs la Salonul Internaţional de Agricultură de la Paris.

Președintele a vorbit în fața mai multor directori de organizații profesionale și a insistat asupra efectelor pe care le va avea războiul din Ucraina asupra schimburilor comerciale ale Uniunii Europene.

În acest sens Franța este o țară implicată, fiind al 9-lea furnizor de produse agroalimentare în Rusia, contra unei sume de 780 de milioane de euro pe an.

“Dacă îmi cereți să vă împărtășesc o singură convingere în această dimineață, este că această criză este aici pentru a rămâne, acest război este aici pentru a rămâne”, a comunicat Emmanuel Macron, Președintele Franței, conform Hotnews.ro.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, avertizează Europa: “Acest război va dura și vor fi consecințe în exporturile agricole”

Contractele futures pentru grâu de la Paris au atins un nivel record

Șeful statului francez a declarat că restricțiile financiare impuse Rusiei vor afecta exporturile franceze, în special atunci când vine vorba despre cereale și vin:

”În mod cert, vor exista consecinţe în exporturile noastre pentru marile filiere”, a declarat președințele Franței. Acesta a discutat și despre creșterea prețului energiei electrice care va afecta și sectorul zootehnic. În încercarea sa de a liniști fermierii, Macron a susținut că lucrează la un plan de reziliență.

Macron a vorbit timp de 20 de minute în faţa liderilor organizaţiilor profesionale Vizita sa la Salon, care are loc până pe 6 martie, a fost întreruptă de criza internaţională.

Profesioniştii din alimentaţie se tem de represalii ale Rusiei ca răspuns la sancţiunile occidentale, care ar perturba comerţul.

Franţa este al nouălea furnizor al Rusiei în materie de produse agroalimentare, pentru 780 de milioane de euro pe an, potrivit Asociaţiei franceze a agro-industriei Ania. Mai multe companii franceze sunt în Ucraina, în special în sectorul lactatelor, cerealelor şi seminţelor.

Grupul francez Lactalis, prezent în special în industria lactatelor, are trei unităţi de producţie în fosta republică socialistă.

Efectele războiului din Ucraina sunt deja vizibile, unul dintre ele fiind legat de contractele futures pentru grâu de la Paris care au atins un nivel record.

În 2022, creșterea prețurilor la combustibil, energie electrică, hrană pentru animale și îngrășăminte nu sunt singurele aspecte care îi îngrijorează pe fermieri, ci și seceta pedologică. Joi, 24 februarie, a fost ziua în care forțele militare ruse au lansat o invazie terestră, aeriană și acvatică împotriva Ucrainei.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!