Curtea Internațională de Justiție a anunțat Rusia că este acuzată de genocid și îi cere să se supună eventualelor ordonanțe ale Curții/ Primele audieri, în 7 și 8 martie

6.892

Curtea Internațională de Justiție avertizează Rusia, printr-un comunicat transmis marți seară, că este acuzată de genocid și îi cere să se supună eventualelor ordonanțe ale Curții, care este principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite.

Rusia face parte din Consiliul de Securitate al ONU, dar există mai multe voci care cer eliminarea acesteia din structură după ce a declanșat războiul sângeros împotriva Ucrainei, în 24 februarie.

Curtea anunță autoritățile ruse că Ucraina (care a primit o copie a înștiințării Curții ONU) a deschis speța în 26 februarie, iar Rusia este obligată să ”acţioneze astfel încât orice ordonanţă a Curţii să poată avea efectele scontate”, se arată în comunicat.

Primele audieri în acest dosar în care Rusia este acuzată de genocid vor avea loc în 7 și 8 martie, transmite agenția Asociated Press.

Totodata SUA au cerut ONU expulzarea unui ”agent de informații rus” care lucrează la organizație

Statele Unite au cerut ONU plecarea unui ”agent de informaţii rus care lucrează la ONU”, a declarat marţi misiunea diplomatică americană pe lângă organizaţia internaţională, relatează AFP .

”Pe 28 februarie, Statele Unite au lansat o procedură pentru a cere plecarea unui agent de informaţii rus care lucrează la Naţiunile Unite care a abuzat de privilegiile sale de şedere în Statele Unite”, a declarat o purtătoare de cuvânt a misiunii americane, o cerere care survine în plin război rus în Ucraina.

Luni, Statele Unite au luat deja decizia de a expulza până la 7 martie 12 membri ai misiunii diplomatice ruse la ONU, acuzaţi de ”spionaj”.

”Este un demers ostil împotriva ţării noastre”, a reacţionat ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, într-un comunicat publicat pe Facebook, adăugând că acest act al administraţiei americane a stârnit o ”dezamăgire profundă şi o respingere absolută” la Moscova.

Contul de Twitter al enciclopediei online Wikipedia în limba rusă a anunțat marți seară că o agenție guvernamentală rusă a sesizat procurorii în legătură cu articolul despre invadarea Ucrainei.

Putin se luptă și cu Wikipedia: sesizare la procuratură pentru articolul despre Invazia rusă a Ucrainei

”Roskomnadzor a trimis o sesizare la Procuratura Generală a Federației Ruse prin care amenința că va bloca site-ul Wikipedia în limba rusă pentru articolul „Invazia rusă a Ucrainei (2022)””, este anunțul oficial.

Roskomnadzor este agenția rusă similară cu ANCOM din România.

Mișcarea vine pe fondul cenzurii generalizate din spațiul online rus impus de administrația regimului autocrat Vladimir Putin.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!