Cozi uriașe la benzinării, după apariția zvonului că prețul carburanților ar urma să treacă de 10 lei. Ministrul energiei: „Sunt speculații”. Doar la stațiile MOL, prețul a sărit de 9 lei/litru

1.175

Benzinăriile din toată țara au fost luate cu asalt miercuri seară, 9 martie, oamenii fiind speriați de zvonurile că prețul benzinei ar putea să sară de 10 lei per litru, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Dacă la majoritatea benzinăriilor din București, prețul trecuse puțin peste 8 lei, există și un lanț de stații unde acesta sărise de 9 lei.

O benzinărie Mol din Beiuş, județul Bihor, a vândut miercuri benzina și motorina cu 11 lei pe litru, scrie publicația locală E-Bihoreanul. Imaginea a devenit virală pe Facebook, iar ulterior au început să apară cozile în mai multe orașe din țară.

Și în București, și la Iași s-au format cozi uriașe începând cu ora 18.00, care se întind și pe bulevardele principale, pe două benzi. O filmare postată pe rețelele de socializare arată cozi de peste 500 de metri, cu 50-70 de mașini care așteaptă să alimenteze. Pe înregistrări se aud șoferii care spun că au auzit că începând de mâine prețul la benzină va ajunge și la 11 lei.

La benzinăriile Mol, litrul de benzină premium sărise de 9 lei
La majoritatea stațiilor Petrom din București prețul pentru un litru de benzină premium era de 8.02, potrivit aplicației Monitorul Prețurilor, în timp ce la OMV, prețul era de 8.29.

Cele mai mari prețuri erau la lanțul de benzinării Mol, acolo unde costul unui litru de benzină trecuse de 9 lei. În schimb, la Lukoil, prețurile variau între 7.64 lei/litru și 8.19 bani.

De altfel, pe internet circulau miercuri seara imagini dintr-o stație Mol unde un angajat modifica prețurile afișate.

Aceleași majorări și în orașele de provincie, acolo însă unde mai existau benzinării (Petrom sau Lukoil) care afișau prețuri sub 8 lei.

Libertatea a contactat reprezentanții MOL pentru o poziție în această privință, dar nu am primit niciun răspuns până la acest moment.

În urmă cu două zile grupul maghiar MOL a impus restricții la achizițiile de carburanți în Ungaria, după ce cererea a ajuns la cote-record, potrivit Mediafax, care cita Hungary Today. La benzinăriile normale cota era de 100 de litri pe achiziție, iar la cele mari plafonul este de 500 de litri. Ungaria a plafonat recent prețul carburanților la 480 de forinți, echivalentul a 1,3 euro pe litru.

MOL nu deține o rafinărie în România, așa cum au Petrom, Rompetrol și Lukoil. Prețul petrolului a ajuns pe bursele de mărfuri la 130 de dolari pe baril.

Ministrul Energiei:

Cine a mărit prețul va fi controlat de autorități. Așa ceva este inadmisibil
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis pentru Libertatea că românii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că sunt stocuri suficiente la marii producători, iar prețul benzinei și motorinei nu va ajunge la 11 lei, precum în cazul de la Bihor.

„Nu se va întâmpla nimic cu prețul benzinei si al motorinei, nimic din lucrurile normale să se întâmple. Nu vorbim de prețurile de care se aude, adică de 10 lei, de 11 lei. Am vorbit cu lanțurile mari, cu producătorii, cu Rompetrol, cu OMV Petrom, sunt stocuri suficiente, deci chiar nu se pune problema”, a spus Virgil Popescu pentru ziar.

Ministrul a precizat că „totul a plecat de la o benzinărie de lângă granița cu Ungaria care a afișat un preț de 11 lei și apoi informația s-a propagat”. Întrebat de Libertatea care este cauza majorării prețului la respectiva benzinărie din județul Bihor, Virgil Popescu a răspuns: „Pentru că în Ungaria este criză, premierul Viktor Orban a plafonat prețurile”.

Sunt speculații și le transmit românilor să nu intre în panică și să nu stea la cozi. Repet, nu există riscul ca prețul la benzină să ajungă la 11 lei, dar există riscul în schimb, pentru cei care au făcut așa ceva, ca de mâine să vină organele de control ale statului. Așa ceva este inadmisibil, mai ales când avem o situație de criză la frontiera României.

„Nu o să fie joi benzina 11 lei”

Surse din domeniul petrolier au declarat pentru Libertatea că panica de la benzinării are două cauze. Prima este informația neadevărată potrivit căreia nu mai există stocuri și că la noapte prețul va crește peste 10 lei pe litru, iar a doua este cazul benzinăriei independente din Beiuș, județul Bihor, care vinde carburanții cu 11 lei pe litru.

Potrivit Monitorului Prețurilor, site administrat de către Consiliul Concurenței, cel mai mic preț pentru motorina standard era de 7,74 lei pe litru, iar la benzina standard era de 7,59 lei pe litru.

Totodată, Radu Burnete, președintele Confederației Patronale Concordia, a transmis și el că nu sunt motive de îngrijorare. „Oameni buni, sunt directorul celei mai mari confederații patronale din România.

Producătorii de benzină sunt membri noștri. Nu o să fie mâine benzina 11 lei. Vă spun asta cu toată responsabilitatea de care sunt capabil”, a transmis el pe Facebook.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!