China a refuzat să mai livreze Rusiei componente pentru avioane

2.575

China a refuzat să furnizeze companiilor aeriene ruse componente de avioane, a declarat joi un oficial al autorităţii aviatice din Rusia, citat de agenţiile ruse de presă, după ce Boeing şi Airbus au oprit livrarea de componente, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Sectorul aviatic rus este sub presiunea sancţiunilor occidentale determinate de invazia din Ucraina, astfel că Ministerul de Externe de la Moscova a atras atenţia în această săptămână că siguranţa zborurilor de pasageri ale Rusiei este pusă în pericol.

Rusia va încerca să caute surse alternative de a-şi procura componente de avioane, de la ţări precum Turcia şi India, după eşecul de a le obţine de la China, a declarat Valeri Kudinov, responsabil cu capacitatea de zbor a avioanelor ruseşti în cadrul autorităţii aviatice Rosaviaţia, citat de agenţiile ruse de presă.

De asemenea, a spus el, companiile ruse încep să îşi înregistreze în Rusia avioanele, în contextul în care multe dintre ele erau înregistrate în străinătate, după ce SUA şi UE au adoptat sancţiuni împotriva aviaţiei şi că se aşteaptă ca alte aeronave să fie returnate firmelor de leasing.

În paralel, conform unui proiect de lege făcut public joi, guvernul rus intenţionează să le ceară companiilor aeriene interne să plătească în ruble pentru avioanele în leasing şi le-ar putea interzice să returneze aeronavele companiilor străine dacă sunt anulate leasing-urile.

Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură, o bancă de dezvoltare susținută de Beijing, a declarat joi că își suspendă toate activitățile din Rusia atâta timp cât „războiul din Ucraina este în desfășurare”. În plus, China va trebui să se confrunte cu potențiale consecințe negative în relațiile sale cu Occidentul.

Invazia Ucrainei de către Rusia a unit aliații occidentali ca nicio altă problemă din ultimii ani, iar sprijinul tacit al Chinei nu a trecut neobservat.

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat la „reținere maximă” în conflictul din Ucraina şi a spus că este prioritar să se prevină „scăparea de sub control” a războiului, într-o discuție în format virtual cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, informează Reuters.

Preşedintele Chinei a afirmat că ţara sa este „îndurerată să vadă flăcările războiului reizbucnite în Europa” și a apreciat că cele trei ţări care au luat parte la discuții, China, Franța și Germania, ar trebui să-şi unească eforturile pentru a sprijini negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a relatat televiziunea de stat CCTV.

Xi a descris situaţia din Ucraina ca îngrijorătoare şi a subliniat că prioritar este să se prevină intensificarea ei sau „scăparea de sub control”, conform sursei citate.

Preşedintele chinez a mai spus că Franţa şi Germania ar trebui să facă eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei, şi a exprimat preocupări legate de impactul sancţiunilor asupra stabilităţii finanţelor mondiale, aprovizionării cu energie, transporturilor şi lanţurilor de aprovizionare, scrie Agerpres

Președintele Chinei face apel la „reținere maximă” în Ucraina și avertizează asupra „scăpării de sub control” a războiului

China, care a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le numească „invazie”, şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de ceea ce descrie ca fiind sancţiuni ilegale împotriva Rusiei.

Totuşi, prietenia Chinei cu Rusia, întărită luna trecută când preşedintele Vladimir Putin a asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în aceeaşi zi în care cele două state au declarat un parteneriat strategic „fără limite”, a devenit stânjenitoare pentru China pe măsură ce războiului din Ucraina se intensifică, notează Reuters.

În timp ce Statele Unite au clarificat că acestea consideră țările care nu condamnă războiul lui Putin ca fiind aliniate politic Rusiei, cele mai populate două națiuni ale lumii se confruntă cu o presiune internațională crescută pentru a-și arăta opoziția față de Moscova. Altfel, riscă să fie considerate complice la acțiunile Kremlinului.

În SUA și Europa, liderii de stat și-au justificat răspunsul dur față de invazia Ucrainei ca fiind parte a unei lupte ideologice mai ample pentru susținerea libertăților democratice și a statului de drept. Dar pentru două dintre marile puteri ale Asiei, liniile lor roșii sunt mai neclare, în ceea ce experții au descris a fi strategia Indiei și a Chinei de a se concentra doar pe propriile interese.