Zelenski spune că Ucraina nu-și poate compromite integritatea teritorială. „Dacă eram în NATO, acest război nu ar fi început”

1.464

Președintele ucrainean Volodimir Zelenkski a spus că există „compromisuri” pe care Ucraina nu le poate face în negocierile cu președintele rus Vladimir Putin. Acestea se referă la integritatea teritorială a țării, a explicat el într-un interviu pentru CNN.

Zelenski a fost întrebat despre cererile Rusiei, inclusiv recunoașterea peninsulei Crimeea, anexată de ruși în 2014, și a teritoriilor separatiste din Donbas ca teritorii rusești și garanția că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO.

„Există compromisuri pentru care nu putem fi pregătiți, ca stat independent”, a răspuns Zelenski.

El a adăugat că e vorba despre „compromisuri legate de integritatea noastră teritorială și suveranitatea noastră”.

„Poporul ucrainean a a demonstrat asta, nu i-a întâmpinat pe soldații ruși cu buchete de flori, i-a întâmpinat cu curaj și cu arme în mâini”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că Rusia „nu poate să obțină cu forța favoarea cetățenilor unei alte țări”. „Nu poți să faci un președinte al unei alte țări să recunoască ceva prin folosirea forței”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că este gata să negocieze cu Putin, dar a avertizat că, dacă negocierile eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la „un al treilea război mondial”.

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că, fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a adăugat că, dacă țara sa ar fi fost primită mai devreme în NATO, Rusia nu ar fi declanșat invazia.

„Dacă am fi fost membri NATO, nu ar fi început un război. Aș dori să primesc garanții de securitate pentru țara mea, pentru poporul meu”, a spus Zelenski, adăugând că este recunoscător pentru ajutorul oferit de NATO de la începutul invaziei.

„Dacă membrii NATO sunt gata să ne vadă în alianță, atunci să o facă imediat, pentru că mor oameni în fiecare zi”, a mai spus el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că doar negocierile vor pune capăt războiului din țara sa. Dacă negocierile ar eșua, acest lucru ar duce la un al treilea război mondial, a spus el într-un interviu pentru CNN.

Zelenski a fost întrebat dacă este gata să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin în urma atacurilor asupra civililor din Mariupol și din alte orașe.

„Sunt pregătit pentru negocieri. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și fără negocieri nu putem pune capăt acestui război”, a spus Zelenski, potrivit The Guardian.

„Cei care cred că acest dialog este superficial și că nu va rezolva nimic pur și simplu nu înțeleg valoarea negocieriloe. Dacă există doar o șansă de 1% ca noi să oprim acest război, trebuie să folosim această șansă”, a adăugat el.

„Nu vă pot spune despre rezultatul acestor negocieri, dar pierdem oameni în fiecare zi, oameni nevinovați. Forțele ruse au venit să ne extermine, să ne omoare. Și am demonstrat demnitatea poporului nostru și a armatei noastre, suntem capabili să dăm o lovitură puternică, suntem capabili să ripostăm.

Dar, din păcate, demnitatea noastră nu le va salva viețile. Trebuie să folosim orice format, orice șansă, pentru a avea posibilitatea de a negocia, posibilitatea de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări ar eșua, ar însemna un al treilea război mondial”, a mai spus el.